latinica  ћирилица
09/09/2015 |  08:42 | Autor: B92

Oprez prije tetoviranja

Svaki deseti vlasnik tetovaže doživio je neprijatne reakcije, poput svraba i oticanja, dok je šest posto prijavilo hroničnu reakciju koja je trajala i četiri mjeseca, pišu Večernje novosti.

Ako vas je odlazak na more i gledanje isrctanih muških tijela naveo da po povratku sa odmora i sami posejtite tatu majstora, trebalo bi da znate nekoliko stvari. Svaki deseti vlasnik tetovaže doživeo je neprijatne reakcije, poput svraba i oticanja, dok je šest posto prijavilo hroničnu reakciju koja je trajala i četiri mjeseca.

Naročito vodite računa kada imate psorijazu ili ekceme jer se ova oboljenja mogu pojačati nakon tetoviranja. Osjetljiv imuni sistem takođe je razlog da dva puta razmislite jer povećava rizik od infekcija. Јesen je najbolje vrijeme za tetovažu jer je svježe išarana kože veoma osjetljiva na sunce. UV zraci mogu reagovati sa mastilom i izazvati bolnu reakciju nalik opekotinama. Ovo se može desiti sa bilo kojom bojom, a najčešće sa žutom i crvenom.

Raspitajte se dobro kod kog majstora idete i insistirajte da paket igala otvori pred vama jer već korišćene mogu prenijeti HIV i hepatitis. Ako se tetovirate na dijelu kože pokrivenom dlakama, nemojte se brijati, jer možete oštetiti površinski sloj. Ostavite taj deo stručnjacima koji imaju više iskustva. Na vrijeme se raspitajte o njezi poslije tetoviranja i kupite sve potrebne proizvode da biste odmah krenuli sa tretmanom.

Na tetoviranje idite potpuno trijezni, čašica-dvije popijene radi opuštanja zapravo mogu da podstaknu krvarenje i onemoguće neophodno mirno sjedenje. Kvalitetan noćni san, dobra hidriranost organizma i obrok sat ranije pomoći će vam da sve prođe što je bolje moguće.