latinica  ћирилица
09/09/2015 |  08:43 | Autor: SRNA

Prepolovljen broj smrtnih slučajeva među djecom

Broj smrtnih slučajeva među djecom do pete godine života prepolovljen je u odnosu na stanje iz 1990. godine, saopštili su istraživači, ali nije ispunjen cilj koji su postavile UN.

Polovina ovih slučajeva desi se kod beba u prve četiri sedmice života, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, Svjetske banke i UN, a milion beba umre svake godine u prvom danu poslije rođenja.

- Da bismo još više smanjili te brojeve, moramo da se fokusiramo na neonatalnu smrtnost - izjavila je Flavija Bustero, pomoćnik generalnog direktora SZO.

To znači da ključan značaj imaju intervencije zdravstvenih profesionalaca u slučajevima gušenja i sepse, vakcinisanje i ohrabrivanje majki da doje bebe, dodala je Busterova.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada se svjetski lideri pripremaju za sastanak u Njujorku ovog mjeseca, na kojem će usvojiti novi globalni plan o iskorjenjivanju siromaštva u svijetu.

Ciljevi održivog razvoja će u narednih 15 godina zamijeniti Milenijumske razvojne ciljeve, koji ističu ove godine.

Јedan od dosadašnjih ciljeva bilo je smanjenje broja smrtnih slučejeva među djecom starosti do pet godina za dvije trećine u periodu od 1990. do 2015. godine. Ta stopa opala je za 53 odsto, navodi se u izvještaju.

- Moramo da kažemo da je ostvaren ogroman globalni napredak. Ali i dalje preveliki broj djece umire prije petog rođendana od preventibilnih uzroka. Zato treba da udvostručimo napore i uradimo ono što treba da se uradi - izjavila je Geta Rao Gupta, zamjenik direktora Fonda UN za djecu /UNICEF/.

Skoro polovina smrtnih slučajeva među djecom povezana je sa neuhranjenošću, navodi se u dokumentu i dodaje da se tempo poboljšanja situacije ubrzava u odnosu na devedesete godine prošlog vijeka.