latinica  ћирилица
10/09/2015 |  13:44 | Autor: B92

Naučnici traže GM embrione, bebe su sljedeće?

Trenutno se u svijetu vodi debata da li je su tehnike koje obuhvataju promjenu embriona u njihovoj ranoj fazi, a sve u cilju rađanja genetski modifikovanih beba, prihvatljiva ili ne.
Embrion (ilustracija) -
Embrion (ilustracija)

U izvještaju Hinkston grupe (riječ je o međunarodnom konzorcijumu naučnika koji se između ostalog bavi vezom između genetike i etike), navodi se da je genetski kod rane faze embriona "od izuzetnog značaja" za istraživanje u cilju eliminisanja potencijalnih bolesti.

Prije svega se misli na one bolesti koje nasljeđujemo od roditelja. U izvještaju se još navodi da još uvijek nije moralno prihvatljivo da se rađaju geneteski modifikovane bebe, ali da bi se uz određene uslove to moglo promijeniti u budućnosti.

Hinkston grupa je imala sastanak povodom izuzetnih dostignuća na polju genetike. Otkrivena je paleta novih tehnika koje kombinuju takozvano "satelitsko navođenje molekula" kada je u pitanju njiihov put u naš DNK, a sve to uz par “molekularnih makaza“ koji će ih isjeći tačno onda kada dođe vrijeme za to.

Ovaj proces otvara mnoga vrata, ali u osnovi znači da bi geneteski modifikovane bebe mogle postati realnost.

Početkom godine, tim naučnika sa kineskog univerziteta San Јat-sen, došao je do otkrića da bi greške u našem DNK koje dovode do krvnih poremećaja mogle biti korigovane embrionima koji se nalaze u ranoj fazi.

To bi značilo da ćemo možda u budućnosti biti u stanju da sprečimo rađanje djece koja bi zbog gena njihovih roditelja bila izložena riziku da u nekom periodu života obole od raka. Ovo bi mogao biti ogroman korak u genetskoj terapiji.

Ljekari su ovu tehniku već primijenili kod djece koja su rođenja bez imunog sistema. Iako su simptomi bili unapređeni, u nekim slučajevima djeca su ipak oboljela od raka. Ono što je sigurno, to je da će se u budućnosti raditi na tome da promjena našeg genetskog koda prođe gotovo bez ikakvih nuspojava.

Imajući u vidu to da se ove promjene neće prenijeti na sljedeću generaciju, već samo na osobu na kojoj se primjenjuju, čini ih još manje kontroverznim.

Ipak, trenutno se u svijetu vode debate da li je moralno vršiti genetske modifikacije embriona ili ih treba zabraniti.

Zaključak Hinkston grupe u Mančesteru je da je ova tehnika do sada pokazala odlične rezultate i da bismo odluku o ovom pitanju morali donijeti što prije.

- Vjerujemo da ova tehnologija ima ogroman potencijal i da moramo u skorijoj budućnosti donijeti odluku kakve konkretno poteze ćemo praviti - navodi Grupa.

Za razliku od Britanaca, njihove američke kolege sa Nacionalnog zdravstvenog instituta, odbijaju da finansiraju bilo kakvo editovanje embriona.

- Ovo je pitanje o kome smo debatovali godinama i čvrsto smo uvjereni da je to linija koju ne bismo smjeli da pređemo - rekao je dr Frensis Kolins, predsjednik ovog instituta.

Imajući u vidu podijeljenost naučnika širom svijeta, odnosno dobre i loše strane modifikovanja ljudskih gena, nema sumnje da će se o ovom pitanju u zdravstvenim krugovima, u bliskoj budućnosti tek debatovati.