X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/09/2015 |  16:35 | Izvor: klix.ba

Početak radnog vremena prije devet sati ujutru je mučenje

Britanski eksperti za spavanje objavili su novu studiju u kojoj tvrde da je radno vrijeme koje počinje prije devet sati za ljude do 55 godina jednako mučenju.
Odmor (Foto: Thinkstock) -
Odmor (Foto: Thinkstock)

Prisiljavanje radnika da rade od devet do 17 sati je iscrpljujuće i stresno i rezultira nedostatkom sna, tvrdi dr Pol Keli koji je vodio istraživanje.

"Ne možemo da promjenimo naš 24-satni bioritam. Ne možete da naučite da se budite u određeno vrijeme. Vaše tijelo će se harmonizirati prema Suncu, a vi niste svjesni toga jer o tome izvještava hipotalamus, a ne vid. Ovo se odnosi i na zatvore i bolnice gdje ljude probude rano i daju im hranu koju ne žele. Lišavanje sna je mučenje", rekao je Keli.

Istakao je kako društvo mora da promjeni početak radnog vremena u poslu i školama kako bi se uskladilo s bioritmom ljudi. Kompanije koje prisiljavaju radnike da rade rano ujutro narušavaju njihov bioritam i samim tim nastaju zdravstveni problemi kod zaposlenih.

"To je veliki problem društva. Radno vrijeme bi trebalo biti od 10 ujutro, a od devet tek kada napunite 55 godina. Vaša jetra i srce imaju različite obrasce i vi ih prisiljavate da ih mijenjaju. To je međunarodni problem. Svi pate, a ne moraju", rekao je.

Nedostatak sna utiče na pamćenje i podstiče na korišćenje alkohola i droga. Takođe, prouzrokuje ljutnju, anksioznost, frustracije, impulsivno ponašanje, gojenje, visok krvni pritisak, stres i mentalne probleme. Posebno osjetljiva kategorija su mladi.

"Djeca bi trebalo da dolaze u školu oko 11 sati kako bi bila naspavana i opuštena. Dopuštanje učenicima da ostanu duže u krevetu unaprijediće rezultate na testovima za 10 odsto", rekao je.

Mlađa djeca se prirodno bude ranije, što znači da bi djeca do 10 godina mogla ići u školu od 8:30 sati. Ali djeca od 16 godina treba da imaju početak nastave u 10 i 11 sati, tvrdi. Kada budu imali dovoljno sna, učiće bolje i imati manje problematično ponašanje.

U Srednjoj školi Monkseaton u Nort Tajnesajdu u Velikoj Britaniji, utvrdili su da su rezultati učenika povećani sa 34 na 50 odsto nakon što je vrijeme nastave pomjereno na 8:50, odnosno 10 sati. Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije objavilo je kako su škole slobodne da same određuju vrijeme nastave.