latinica  ћирилица
11/09/2015 |  14:57 | Autor: SRNA

Zdrava ishrana i fizička aktivnost najbolja prevencija dijabetesa

Zdrava ishrana, adekvatna fizička aktivnost i prevencija stresa najbolja su zaštita od dijabetesa tipa dva, koji se može i mora prevenirati, rekla je nacionalni koordinator za borbu protiv šećerne bolesti u Republici Srpskoj Snježana Popović Pejčić.
"Dijabetes melitus 2015". - Foto: SRNA
"Dijabetes melitus 2015".Foto: SRNA

Ona je istakla da se dijabetes tipa jedan ne može prevenirati, ali se može veoma dobro kontrolisati adekvatnom ishranom, fizičkom aktivnošću i insulinskom terapijom.

Pejčićeva je rekla da se procjenjuje da u Republici Srpskoj ima oko 90.000 oboljelih od dijabetesa.

- Ako znamo da oboljeli od dijabetesa tipa dva imaju simptomatski tok bolesti i da na jednog oboljelog dolazi još jedan neotkriveni slučaj, to znači da je broj oboljelih sigurno i daleko veći - rekla je Pejčićeva novinarima u Banjaluci, pred početak okruglog stola o prevenciji dijabetesa.

Ona je navela da je najčešća starosna dob oboljelih od 60 do 70 godine, dodavši da je najveći broj oboljelih od dijabetesa tipa ima od 40 do 45 godina.

- Od dijabetesa tipa jedan oboljevaju mlađe osobe od 30 do 35 godina - rekla je Pejčićeva.

Ona je naglasila da je edukacija najvažnija u samom terapijskom pristupu, ističući da je dobro edukovani pacijent najbolji ljekar samom sebi.

Pejčićeva je dodala da je dijabetes postao pandemija i da je najvažniji dio prevencije edukacija cijele populacije, koja bi trebalo da počne još u vrtićkoj dobi.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj Duško Vulić rekao je da dijabetes i kardiovaskularne bolesti spadaju u hronične nezarazne bolesti koje zajedno sa malignim bolestima predstavljaju najveći teret zdravstvenom sistemu u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Srpskoj.

Vulić je rekao da osobe oboljevaju od dijabetesa dva do četiri puta više u odnosu na kardiovaskularne bolesti.

Specijalista u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Snježana Novaković Bursać rekla je da je više od 70 odsto amputacija u Republici Srpskoj uzrokovano dijabetesom.

Ona kaže da je suština prevencije redovan pregled i da dosta dijabetičara shvati da ima problem u onom momentu kada već dođe u fazu da je neophodna amputacija.

Okrugli sto koji je posvećen tretmanu dijabetesa i prevenciji komplikacija ove bolesti organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u okviru projekta "Dijabetes melitus 2015".

Cilj ovog projekta je analiza aktivnosti na polju unapređenja dijabetološke zaštite u prethodih više od deset godina i stvaranje okvira za provođenje novih aktivnosti.