latinica  ћирилица
14/09/2015 |  14:32 | Autor: Večernje novosti

Šta smanjuje želju za slatkišima

Nutricionisti preporučuju da u svakodnevni jelovnik ubacite neke od namirnica koje će zadovoljiti potrebu za slatkim, a pritom su zdrave, kao što su: paradajz, kukuruz šećerac, krompir, jabuka, cimet, pišu Večernje novosti.
Slatko - Foto: ilustracija
SlatkoFoto: ilustracija

Kad god odlučimo da smršamo, najteže nam je da se odreknemo slatkiša. A bez njih bi proces gubljenja suvišnih kilograma bio mnogo brži i efikasniji. Zato nutricionisti preporučuju da u svakodnevni jelovnik ubacite neke od namirnica koje će zadovoljiti potrebu za slatkim, a pritom su zdrave.

Paradajz - Sadrži visok nivo triptofana, materije koju tijelo pretvara u serotonin, a još je bogat hromom, mineralom koji umanjuje žeđ za hranom i reguliše nivo glukoze u krvi, pa je odličan saveznik u borbi protiv slatkih grickalica.

Kukuruz šećerac - Sadrži visok nivo antioksidanasa, vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, zbog čega je višestruko koristan.

Kuvani krompir - Ova namirnica neće samo zadovoljiti potrebu za čokoladom, nego će i organizam snabdeti vitaminom C, D i B6 i gvožđem.

Јabuka - Ovo je jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima, bogato je prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

Cimet - Ovaj začin, prijatnog mirisa i ukusa, spriječava nagle oscilacije u nivou glukoze, čime regulišu glad za šećerom.