latinica  ћирилица
15/09/2015 |  09:15 | Autor: RTRS

Na Havaje poslali avion koji ne smije da leti preko okeana i shvatili to tek na pola puta

U Amerikan erlajnsu desio se sredinom avgusta nesvakidašnji incident nakon što je pogrešan avion poslat iz Los Anđelesa za Havaje. Sve bi bilo u radu da letjelica modela A321 ima pravo da leti preko okeana. Ali te greške su u ovoj avio-kompaniji postali svjesni tek na pola puta, pa je pilotima dato odobrenje da put dovrše. Povratni let je otkazan i avion se bez putnika vratio na odredište.
Avion Ameriken erlajnza - Foto: Wikipedia
Avion Ameriken erlajnzaFoto: Wikipedia

- Čim smo shvatili šta se dogodilo, obavijestili smo Saveznu upravu za civilno vazduhoplovstvo i od tada sarađujemo s njima. Istovremeno vršimo i internu istragu u svojim redovima i pokušavamo da shvatimo kako je do toga došlo - rekao je portparol ove kompanije, Kejsi Norton, prenosi Јutarnji.hr.

Zanimljivo je to što sve ovo otkrio bloger Brajan Samers.

- Avion A321 je dvomotorac koji nije opremljen za prekookeanska putovanja. Sa svojim posebnim sistemom, sa jednim motorom može letjeti najviše tri sata i to vam daje dovoljno vremena da pronađete alternativni aerodrom za sletanje - napisao je Samers koji je za grešku saznao nakon bezazleznog dopisivanja s jednim od pilota.

- Da, ovakav slučaj je jako rijedak. Kad pitaš čovjeka iz avio-kompanije 'kako se tako nešto može dogoditi', on mi odgovori 'jednostavno se dogodi...' - piše on.

U Amerikan erlajnsu ne žele da otkriju kako je do greške došlo, nego su samo naveli da su nadogradili sistem i da je u budućnosti nemoguće da se tako nešto dogodi.