latinica  ћирилица
15/09/2015 |  09:35 | Autor: Agencije

Mladić planira da napravi džinovski zid za čišćenje okeana (VIDEO)

Bojan Slat je imao samo 18 godina kada je svijetu predstavio svoju ideju o tome kako se mogu očistiti okeani.
Zid za čišćenje okeana - Foto: Screenshot/YouTube
Zid za čišćenje okeanaFoto: Screenshot/YouTube

On je isplanirao da sagradi mrežu plutajućih zidova koji bi zajedno sa okeanskim strujama “hvatali“ milione tona plastičnog otpada. Samo kretanje vode u suštini bi čistilo okean.

Sada ima 20 i osnivač je i izvršni direktor organizacije "The Ocean Cleanup", a njegova ideja donijela mu je Indeks nagradu od 152.700 dolara, koliko preduzetnicima za najbolje ideje daje danska neprofitna organizacija.

Zajedno sa timom istraživača i inženjera ovaj mladić planira da sagradi 100 km dugačak sistem za hvatanje otpada u Tihom okeanu, između Havaja i Kalifornije. Aparatura bi trebalo da počne s radom 2020. i postaće najduža plutajuća struktura u okeanu.

Slatova organizacija će sljedeće godine postaviti probnu “mrežu“ u blizini obala Јapana, dugu oko 1,5 km.

Prema dosadašnjim predviđanjima, veliki zid mogao bi da očisti veliki pojas smeća u Pacifiku za oko 10 godina.

Slat je privukao veliku pažnju javnosti i do sad uspio da prikupi dva miliona dolara za svoj projekat, ali neki kritičari smatraju da ideja neće uroditi plodom.

Okeanograf Kim Martini smatra da tako velika struktura ne može održati stabilnost na burnim vodama i smatra da bi mogla da ugrozi morske životinje.

Ipak, Slat se ne da pokolebati. On je odbacio sve kritike u svojoj studiji o izvodljivosti na 530 strana koju je napisao zajedno sa stotinama kolega. Za to mu je trebalo godinu dana, a prema navedenim podacima, plan će možda i uspjeti.