latinica  ћирилица
16/09/2015 |  21:54 | Autor: B92

Britanija se sprema za zabranu transmasti?

Opasne transmasti trebalo bi da budu zabranjene u svim prerađevinama, kažu naučnici.

Ukoliko restorani i proizvođači hrane ne bi koristili transmasti, to bi u narednih pet godina samo u Engleskoj moglo da spase 7.200 života, izračunali su tamošnji istraživači.

Stručnjaci sa univerziteta Oksford, Liverpul i Lankaster kažu da je opšta zabrana "tehnički izvodljiva", ali da zahtijeva "odlučnu akciju".

Vještačke transmasti prave se od biljnih ulja koja su djelimično hidrogenizovana kako bi bila čvrsta. Koriste se u proizvodnji margarina, čipsa, slatkiša, keksa i ulja za prženje, kako bi tim proizvodima popravili ukus, teksturu i rok trajanja.

Međutim, stručnjaci odavno upozoravaju da ove masti povećavaju rizik od srčanih bolesti i smrti.

Prema podacima istraživanja koje je sprovedeno po nalogu britanske vlade između 2008. i 2012. ukidanjem transmasti u restoranima može da smanji 1.800 života između 2015. i 2020. zahvaljujući smanjenju broja slučajeva srčanog udara i šloga.

Zabranom upotrebe istih u restoranima brze hrane spasilo bi još barem 2.600 života u Britaniji, dok bi jasnijim deklaracijama na pakovanjima prehrambenih proizvoda moglo da se spase između 2.200 i 3.500 ljudi. Najbolje rezultate bi, očekivano, donijela opšta zabrana.