latinica  ћирилица
18/09/2015 |  16:17 | Autor: B92

Antibakterijski sapuni nisu ništa bolji od običnih?

Antibakterijski sapuni na bazi osporavanog sastojka triklosan, nisu ništa djelotvorniji od običnog sapuna za dezinfekciju ruku, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu u časopisu "The Journal of Antimicrobial Chemotherapy".
Sapun (ilustracija) -
Sapun (ilustracija)

Da bi dokazala tu tvrdnju, ekipa koju vodi dr. Min-Suk Ri sa univerziteta u Seulu proučavala je na dva načina kakav učinak na bakterije ima triklosan, antiseptik koji se najviše koristi u antibakterijskim sapunima.

Naučnici su testirali taj sastojak na 20 vrsta bakterija (na primjer E.Koli, salmonelu, zlatni stafilokok...), a s druge strane na 16 odraslih osoba. Uporedili su djelotvornost običnih i antibakterijskih sapuna na uklanjanje mikroba s ruku.

Bakterije su izložili triklosanu tokom 20 sekundi na 22 stepena Celizijusovih (ambijentalna temperatura) i pri toplijoj temperaturi, stvarajući tako uslove pranja ruku u uobičajenom životu.

Za testiranje su koristili 0,3 postotni koncentrat triklosana, što je maksimalna količina dopuštena u Europskoj uniji, Kanadi, Australiji, Kini i Јapanu.

Volonteri koji su učestvovali u istraživanju prali su ruke antibakterijskim i običnim sapunom i ustanovljeno je da nema nikakve važne razlike u "baktericidnom dejstvu" običnog ili antibakterijskog sapuna.

Triklosan je baktericidno sredstvo koje se odavno koristi u brojnim higijenskim proizvodima- sapunima, zubnim pastama, dezodoransima i u kozmetici.

- Milioni potrošača u Sedinjenim Državama koriste antibakterijske sapune za pranje ruku ili tijela, trošeći gotovo milijardu dolara godišnje - ističu naučnici i žale što ti korisnici očekuju da će ih sredstvo zaštiti od infekcija više nego obični sapuni.

Podsjećaju takođe da je znatan broj proizvođača zbog kontroverzi o opasnosti triklosana, povukao to sredstvo iz svojih proizvoda. Samo 13 od 53 antibakterijskih sapuna u Koreji u 2014. sadržalo je triklosan.

U Sjedinjenim Državama su sanitarne vlasti odlučile dodatno da prouče sigurnost tog sastojka nakon studija koje su povezale triklosan sa slučajevima otpornosti na antibiotike i slučajevima hormonalnih poremećaja, pa bi se njegova upotreba mogla znatno ograničiti.