latinica  ћирилица
19/09/2015 |  11:13 | Autor: RTRS

Čudesno carsko drvo iz Kine raste i u Hercegovini (VIDEO)

Čudesno, carsko drvo iz Kine- paulovnija odnedavno raste i u Hercegovini. Duško Domazet iz Berkovića prvi je zasadio plantažu paulovnije, koja se, zbog svojih karakteristika, smatra drvetom budućnosti.
Berkovići - carsko drvo iz Kine - paulovnija - Foto: RTRS
Berkovići - carsko drvo iz Kine - paulovnijaFoto: RTRS

Brzorastuće stablo primjenjivo je u industriji, za ogrev, a sadi se i kao ukrasno drvo.

Duško Domazet od prijatelja je čuo za čudesnu paulovniju, dodatno se informisao na internetu i kaže dileme nije bilo. Zasadio je 280 sadnica, a prvu zaradu očekuje za tri godine. Kako početno ulaganje nije veliko, a paulovnija ne traži mnogo njege i rada Duško je, kaže, već na dobitku.

Karakteristike paulovnije, posebno brz rast i otpornost čine ovo drvo jednim od najtraženijih na tržištu. Brzorastuće čudo iz Kine dobro se primilo u Dabarskom polju.

Stabljika od 20-tak centimetara zasađena prije dva mjeseca narasla je na metar i po. Za sedam godina može narasti čak do 25 metara. Za taj period samo od jedne stabljike dobije se kubni metar izuzetno kvalitetnog drveta.

- Izuzetno kalorično, više nego ijedno koje mi sad koristimo, rekao je Domazet.

Porodica Domazet sa svojom plantažom u Berkovićima napravila je pravi bum, pa se i drugi odlučuju na sadnju.

- Neki ne znaju ni izgovoriti naziv drveta, drugi kažu šta će ti to nikad zarade, treći super, a sada mnogi žele da ga sade, dodaje Domazet.

Paulovnija je možda drvo budućnosti za porodicu Domazet, ali i druge poljoprivrednike u Hercegovini.

Ipak, ako se proračuni ne obistine, pa plantaža ne donese pravo malo bogatsvo, Duško u šali kaže da onda makar o ogrevu ne mora misliti narednih 30 godina.