latinica  ћирилица
21/09/2015 |  08:49 | Autor: B92

Konkord bi mogao ponovo da leti za pet godina?

Ljubitelji aviona Konkord prikupili su 250 miliona dolara, koje namjeravaju da ulože u obnovu dva aviona. Јedan će pretvoriti u turističku atrakciju, a drugi će vjerovatno poletjeti.
Konkord - Foto: ilustracija
KonkordFoto: ilustracija

Konkord, jedan od dva putnička aviona koji su letjeli nadzvučnom brzinom, mogao bi opet letjeti. Grupa obožavalaca ovog aviona, sastavljena većinom od bivših pilota i osoba koje su često letjele Konkordom, odlučila je da pokuša da vrati ovu ikonu vazduhoplovstva iz mrtvih.

Klub Konkord, kako se nazivaju, sada misli da ima dovoljno finansijskih sredstava prikupljenih od privatnih investicija kako bi osposobili jedan Konkord za let, ali isključivo za privatne letove.

Klub je dosad prikupio oko 250 miliona dolara, a cilj im je da kupe dva aviona koja se nalaze na aerodromu u Parizu. Јedan avion planiraju da pretvore u turističku atrakciju u Londonu. Predložena atrakcija bi uključivala i restoran u kojem namjeravaju da poslužuju obroke koji su se izvorno služili na Konkord letovima.

Za drugi avion imaju još ambicioznije planove. Žele da ga obnove i da ga opet vinuti u vazduh. Pol DŽejms, predsjednik ovog kluba, kaže kako je plan da Konkord poleti 2019. Godine, dok će turistička atrakcija u Londonu biti otvorena 2017. godine, ako sve bude po planu.

Britiš Ervejz i Er Frans nemaju planove za nastavavak komercijalnih Konkord letova, tako da će karta za let Konkordom, ako opet poleti, biti skupa.

Iako je grupa već nekoliko puta bezuspješno pokušala da oživi ovaj avion, ideja ne zvuči tako nevjerovatno jer postoji nekoliko Konkorda koji su u dobrom stanju.

Nakon prvog leta 1969. godine Konkord je uveden u službu 1976. godine, a povučen je iz saobraćaja 2003. godine nakon 27 godina letenja. Konkord je ostao ikona u istoriji vazduhoplovstva i ima veliki broj obožavalaca širom svijeta.