latinica  ћирилица
24/09/2015 |  14:23 | Autor: Agencije

Paraplegičar prohodao nakon petogodišnje paralize (VIDEO)

Mladić koji je zbog povrede kičmene moždine ostao paralizovan, ponovo je prohodao nakon što su mu naučnici preusmjerili signale iz mozga u elektrode na koljenima.
Paraplegičar prohodao nakon petogodišnje paralize - Foto: Screenshot/YouTube
Paraplegičar prohodao nakon petogodišnje paralizeFoto: Screenshot/YouTube

Dvadesetšestogodišnji Amerikanac koji je nakon nesreće koja mu je uzrokovala paralizu od struka na dole, proveo pet godina u kolicima prva je osoba sa paraplegijom koja je prohodala bez oslanjanja na robotske ekstremitete koji se ručno kontrolišu.

Neurohirurzi sa univerziteta u Kaliforniji napravili su transfer signala iz mozga 26-godišnjeg Amerikanca do elektroda u oba njegova koljena. Ovaj zahvat nazvan je “neuro bajpas“.

Nakon intenzivnih treninga čovjek je uspio da prohoda bez pomagala 3,5 metara, dok mu je ram za hodanje pomogao da ne padne.

“Ovim smo dokazali da možete da regenerišete signale u mozgu koji utiču na hodanje. Ovaj neinvanzivni sistem stimulacije mišića nogu je obećavajući i ako ga još unaprijedimo moguće je da će u bližoj budućnosti paraplegičari hodati“ , rekao je jedan od neurohirurga.

Ovom čovjeku biće potrebno još dosta vremena i vježbe da bi slobodno prohodao, ali činjenica da može da hoda bilo kako, veliki je pomak.

I pored toga što je ovo ogroman uspjeh, naučnici objašnjavaju da je potrebno još testova da bi se cijeli sistem usavršio. Iako je pacijent svojim nogama prešao tri i po metra, kompjuter je ponekad zakazao, odnosno zbunjivao se zbog dva različita tipa moždanih signala - onih koji kontrolišu ravnotežu i onih koji stimulišu kretanje.