latinica  ћирилица
25/09/2015 |  18:58 | Autor: Agencije

Vrijeme probušenih guma je prošlost (VIDEO)

Istraživači iz Drezdena uspjeli su da naprave gumu koja može sama da se „liječi“. Naime, njihova guma ne mora da prolazi proces vulkanizacije, a zbog njihovog dodatka ugljenika i azota može da se „zacijeljuje“.
Vrijeme probušenih guma je prošlost - Foto: Screenshot/YouTube
Vrijeme probušenih guma je prošlostFoto: Screenshot/YouTube

Od kada je Tomas Henkok sredinom 19. vijeka patentirao proces vulkanizacije, proizvođači gume do danas na isti način je proizvode. Međutim, Armit Das i njegove kolege sa Instituta „Lajbnic“ u Drezdenu, otkrili su način da naprave gumu bez procesa vulkanizacije.

Inače, guma je sastavljena od dugačkih nizova molekula koji su međusobno isprepletani. Procesom vulkanizacije guma se ojačavala, ali ostajala elastična. Kada se probuši ili isječe, hemijske veze pucaju i ne mogu ponovo da se revulkanizuju.

Njemački istraživači uspjeli su da hemijski modifikuju gumu koja se koristi za automobilske pneumatike tako da nema potrebe za vulkanizacijom. Njihovog aditiv na bazi ugljenika i azota omogućava gumi da ponovo uspostavi hemijske veze koje su prekinute.

Kada se probuši ili isječe, njihova guma može da povrati izdržljivost i elastičnost. U eksperimentu, njihova guma se sama zacijelila na sobnoj temperaturi, što znači da bi za probušenu gumu samo bilo dovoljno da je zamjenite i ostavite u gepeku nekoliko dana.