latinica  ћирилица
25/09/2015 |  22:21 | Autor: B92

Ogroman krater u Sibiru zabrinjava naučnike

Naučnici koji posmatraju formiranje novog masivnog kratera u Sibiru upozoravaju da bi on mogao da postane znatno veći od postojećeg.
Misteriozni krater u Sibiru - Foto: Screenshot/YouTube
Misteriozni krater u SibiruFoto: Screenshot/YouTube

Istraživači vjeruju da je ponor izazvan eksplozijom u permafrostu. Tačna lokacija kratera drži se u tajnosti.

Tokom proučavanja, naučnici su zaključili kako je reč o abnormalnoj veličini i oblikovanju kratera. Viši istraživač s Instituta za geologiju i geofiziku u Novosibirsku, Vladimir Olenčenko, tvrdi kako je moguće da će novi ponor imati masivniji krater od prošlogodišnjeg, nastalog u Solikamsku.

"Držimo koordinate lokacije u tajnosti kako objavom ne bi doveli do hodočašća naučnika i kvazi-naučnika."

Krater može da eksplodira svakog trenutka – ističe Olenčenko.

Dodaje kako posmatranja sprovode koristeći vazdušne snimke i snimke iz svemira. Ogroman sibirski ponor, otkriven 2014. godine, smješten je nedaleko od Gaspromovog plinskog polja Bovanenkovo na sjevernom ruskom poluostrvu Јamal. Rupa prečnika 80 metara postupno se puni vodom i pretvara u jezero. Trenutno je duboko deset metara, ali nastaviće da raste.

"Krater se postupno pretvara u jezero. Dokazali smo da je riječ o prirodnom fenomenu, ne postoje tehnološki razlozi za tu formaciju. Ponor sigurno nije uzrokovala eksplozija rakete ili plinovoda" , objašnjava Olenčenko.

Potvrđeno je i postojanje dvadesetak mini kratera koji su se formirali oko ponora u Solikamsku tokom posljednje godine, a i lokalno stanovništvo neprestano dojavljuje lokacije novih depresija.

Spomenuta otkrića dovela su do brojnih teorija kako su ponori nastali. Od invazije vanzemaljaca do posljedica globalnog zagrijavanja.

Stručnjaci veruju da su podzemne eksplozije nastale kao posljedica ispuštanja ugljen-dioksida uzrok stvaranja kratera.

I ranije su upozoravali kako će zbog povećanja temperature početi da se otapa permafrost i da ispušta velike količine ugljen-dioksida, što će sigurno dodatno negativno uticati na okolinu.