latinica  ћирилица
26/09/2015 |  21:47 | Autor: RTS

Riješena misterija nestalog hidroaviona nakrcanog rubljama

Davne 1935. godine nestao je mali hidroavion s 12 putnika i dva miliona ruskih rubalja (današnjih 1.360.000 evra). Misterija je, izgleda, riješena.
Avion „savoja-marketi S.55“ (Savoia-Marchetti S.55) - Foto: ilustracija
Avion „savoja-marketi S.55“ (Savoia-Marchetti S.55)Foto: ilustracija

Avion „savoja-marketi S.55“ (Savoia-Marchetti S.55) je 26. juna 1935. godine poletio iz grada Aleksandrovsk-Sahalinski u Rusiji s putnicima i novcem preuzetim od lokalne radionice za popravak traktora.

Nakon sat i 15 minuta leta, izgubljena je komunikacija s posadom aviona, koji se srušio, kako su pretpostavile tadašnje vlasti, u regiji Habarovsk.

Nakon nesreće avion nije pronađen, a pretpostavlja se da su u avionu bila dva službenika NKVD-a, Staljinove tajne policije, koji su vjerovatno čuvali novac, prenosi Indipendent.

Međutim, iz RSM-a (Russia Search Movement), ruske nevladine organizacije koja traga za nestalima u nesrećama, stigla je vijest da su pronađena tijela tri muškarca i jedne žene iz avionske nesreće u ruskoj regiji Habarovsk.

„Putnici su ležali na mjestu gde se avion srušio, oko njih su bili ostaci drvene kabine aviona i ostaci sigurnosnih pojaseva“, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

Ova nesreća vremenom je u Rusiji prerasla u legendu – vjerovalo se da su lovci na blago opljačkali novac koji je prevozio avion.

Olupinu aviona pronašli su šumari još 2006. godine. Međutim, pripreme RSM-a za ekspediciju trajale su dugo, a volonteri koji su istraživali nesreću rekli su da su prešli više od 2.000 kilometara kroz sibirske tajge da bi došli do aviona.

Tim istraživača rekonstruisao je nesreću, smatrajući da se avion srušio tako što je naletio na gusti oblak, nedugo nakon polijetanja sa ostrva Sahalina.

Da bi izbjegao oblak, pilot je vjerovatno letio nisko, a kao orijentaciju koristio je ruheku Amur pa je, vjerovatno zbog neopreznosti, udario u brdo.

Iako novcu nema ni traga, mladim istraživačima je dovoljna satisfakcija to što su pronašli ostatke aviona i rešili misteriju staru 80 godina.