latinica  ћирилица
27/09/2015 |  19:28 | Autor: Večernje novosti

Zdrav jelovnik - pametnija djeca

Način ishrane majke u trudnoći i djeteta do druge godine dalje utiče na fizički i psihički razvoj mališana. Ako tokom ovog perioda djete ima lošu ishranu, zaostajaće u rastu, i imaće problem sa kognitivnim funkcijama.
Djeca (Foto: mamamia.com.au) -
Djeca (Foto: mamamia.com.au)

Da li će djete u školi biti odlično ili će se provlačiti sa dovoljnim uspjehom, umnogome zavisi i od načina ishrane u prvih 1.000 dana od trenutka začeća. Izbor namirnica trudnice i djeteta u prve dvije godine utiče i na optimalnu dužinu odnosno težinu za uzrast i optimalne kognitivne funkcije. Ako tokom ovog perioda djete ima lošu ishranu, zaostajaće u rastu i imaće problem sa kognitivnim funkcijama.

Ishrana majke i djeteta u ovom periodu postala je odrednica kasnijeg razvoja, uspjeha u školi i produktivnosti, istaknuto je na stručnom skupu "Novi izazovi u ishrani prvih 1.000 dana: pogled u budućnost" koji je u Zagrebu okupio više od 300 pedijatara iz regije. Novija istraživanja pokazala su da slaba ishrana tokom trudnoće i ranog djetinjstva izaziva veći rizik od hroničnih nezaraznih bolesti kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti u kasnijem životu. Sasvim je moguće da ove bolesti mogu da se prenesu i dalje na potomstvo.

"Zdrava ishrana tokom trudnoće je od izuzetne važnosti jer energija i hranljivi sastojci dolaze do fetusa i podržavaju njegov brzi rast i razvoj", objašnjava primarijus dr med. Јasminka Komnenović, pedijatar, specijalista ishrane. Јedini izvor ishrane za fetus je ono što majka jede i pije. Odgovarajuća ishrana majke usloviće njenu odgovarajuću tjelesnu težinu, što će obezbijediti da se fetus razvija i raste pravilno.

Prijevremeno rođeni imaju znatno veće prehrambene potrebe od beba koje su rođene u terminu, pa majčino mlijeko treba obogatiti pojačivačima kojima se postiže optimalan unos proteina, kalcijuma, fosfata i gvožđa, ali i folne kiseline, vitamina A, C i D. Ukoliko majka ne doji bebu, daju se specijalne mliječne formule za prijevremeno rođenu djecu specijalno koncipirane za male porođajne težine, a daju se dok beba ne dostigne tjelesnu masu bar do četiri kilograma.

"Djeca male porođajne težine nisu samo prijevremeno rođene bebe, već i ona sa intrauterinim zastojem u rastu", kaže dr Komnenović. Ona su osjetljivija na infekcije, a kada odrastu suočavaju se sa većim rizikom od razvoja dijabetesa, hipertenzije i koronarnih bolesti. Velike bebe sa velikom tjelesnom masom na rođenju mogu postati gojazni odrasli sa takođe većim rizikom za razvoj već pomenutih bolesti.

Vodeći računa o nutritivnim potrebama tokom prvih 1.000 dana, uspostavljaju se zdrave navike za kasniji život, snažniji imuni sistem, a smanjuje se rizik od razvoja gojaznosti i drugih hroničnih nezaraznih bolesti, savjetuju pedijatri.

POTHRANjENOST MAЈKE

Pothranjenost ili prekomjerna težina majke može da dovede do male ili prekomjerne tjelesne težine bebe. Zato bi ishrana majki trebalo da bude obogaćena omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom, gvožđem, i folnom kiselinom u početku.