latinica  ћирилица
28/09/2015 |  08:32 | Autor: B92

NASA danas saopštava razotkrivanje misterije na Marsu

NASA je za danas zakazala konferenciju za medije na kojoj će otkriti "rješenje velike misterije na Marsu".

Novinarima je na zakazanoj konferenciji iz NASA obećano "veliko naučno otkriće", a mnogi već sad pretpostavljaju da je američka svemirska agencija pronašla ili tragove vode ili tragove života na Crvenom planetu.

Ako je to slučaj, to bi bilo veliko naučno otkriće u vezi sa Marsom, mada je zasad sve na nivou nagađanja.

U središtu glasina nalazi se Luhendra Odža, student univerziteta DŽordžija Tek, kojem se pripisuju zasluge za "slučajno" otkrivanje prvog velikog dokaza da je tekuća voda nekad postojala na Marsu, nakon proučavanja površine te planete, još 2011. godine na univerzitetu Arizona.

Odža je tokom proučavanja fotografija površine Marsa, odstranio sjenke i svjetlosne smetnje na njima, samo da bi otkrio tamne, prstolike oblike koji su se tokom vremena mijenjali po obrascu koji je konzistentan s tekućom vodom.

Odža je svoje otkriće nazvao "slučajnim", ističući da u početku nije imao pojma šta bi otkriveni oblici na tlu mogli biti. Otad je posvetio "godine istraživanja" tome da pokuša da dokaže da je riječ upravo o tragovima koje je ostavila tekuća voda.

Ako su naučnici u NASA zaista pronašli dokaz tekuće vode na Marsu, implikacije bi mogle biti ogromne, jer je voda i dalje najbolji indikator da je na Crvenoj planeti život nekad postojao, ili da tek može nastati.