latinica  ћирилица
28/09/2015 |  17:45 | Autor: TANЈUG

UN: Ručak od otpadaka hrane za svjetske lidere

Naviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svjetski lideri su u nedjelju u Ujedinjenim nacijama imali priliku da probaju nešto sasvim neobično: ručak pripremljen u cjelosti od otpadaka hrane.
UN - Foto: REUTERS
UNFoto: REUTERS

Kako prenosi AFP, ovaj "specijalitet" od ostataka namirnica koje su bili predviđene za kontejner, pripremila su dva kuvara koja su željela da skrenu pažnju na neodgovorno rasipanje hrane, posebno u zapadnom svijetu, i njegovu ulogu u klimatskim promjenama.

Na meniju za nedeljni ručak u sjedištu UN u Njujorku našao se vegetarijanski hamburger spravljen od pulpe cijeđenog voća koja se obično baca.

Kao garnir posluženi su prženi krompirići od kukuruznog brašna.

"To je tipično američki obrok ali izmjenjen", objasnio je njujorški kuvar Den Barber, vlasnik restorana "Blu Hil".

"Htjeli smo da napravimo nešto jako ukusno od namirnica koje bi inače bacili", rekao je on.

Barber je sastavio neobični jelovnik sa kolegom Semom Kasom, bivšim glavnim kuvarom Bijele kuće, s kojim sprovodi kampanju protiv gojaznosti koju je pokrenula prva dama SAD, Mišel Obama.

Ručku, kom su predsjedavali francuski i peruanski predsjednici, Fransoa Oland i Oljanta Umala, prisustvovalo je nekoliko desetina svjetskih lidera u okviru trodnevnog samita o održivom razvoju.

Prema podacima UN, 28 odsto poljoprivrednog zemljišta u svijetu služi uzgoju hrane koja se baca.

"To oslikava neefikasnost postojećeg sistema", kazao je Kas, dok Barber navodi da bi "ideja o obroku napravljenog na osnovu otpadaka bila prosto neizvodljiva u 18. vijeku".

On se nada da će događaji, kao što je ručak za šefove država u UN, postepeno uticati na razvoj kulture ishrane.

"Dugoročni cilj je da postane nemoguće napraviti obrok od otpadaka", naveo je američki kuvar.

"To se ne postiže držanjem lekcija, već preko hedonizma. Ovaj ukusan obrok će ih natjerati na razmišljanje i podstaći ih da to iskustvo prenesu drugima", zaključio je Barber.