latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:18 | Autor: TANЈUG

Poljska: Potraga za blagom koje su ukrali nacisti

Vojska Poljske danas je počela sa pretraživanjem područja na jugozapadu zemlje, gdje dvojica muškaraca tvrde da su otkrila voz sa nacističkim blagom, zakopan pred kraj Drugog svjetskog rata.
Potraga za nacističkim blagom u Poljskoj (AP Photo/Natalia Dobryszycka) -
Potraga za nacističkim blagom u Poljskoj (AP Photo/Natalia Dobryszycka)

Lovci na blago - jedan Nijemac i jedan Poljak - ostavili su svijet zapanjen prošlog mjeseca, sa svojim navodnim otkrićem vagona potencijalno punog dragulja i zlata koje su ukrali nacisti, blizu grada Valbriha.

"Naš cilj je da otkrijemo da li na tom području ima opasnog materijala", rekao je pukovnik Artur Talik, koji predvodi potragu detektorima za metal, prenio je AFP.

Guverner oblasti Donja Silesija, Tomas Smolaz, rekao je da će "druge odluke" u vezi potrage biti donesene, pošto se "utvrdi da li je mjesto bezbjedno".

Poljak Pjotr Koper i Nemac Andreas Rihter, objavili su prošlog mjeseca da su na toj lokaciji pronašli 98 metara dug vagon zakopan osam do devet metara ispod zemlje.

Oni vjeruju da sadržaj vagona uglavnom čine prototipovi oružja, iako bi, prema lokalnoj legendi, tu mogla da se nađu i umjetnička djela i nacistički dokumenti.

Glasine o dva nacistička voza koja su nestala u proljeće 1945. kruže godinama, podstičući maštu bezbroj lovaca na blago.

Legendu dodatno podgrijava ogromna mreža tajnih podzemnih tunela blizu Valbriha, koje je nacistička Njemačka podigla, a gdje je navodno držano blago koje je ukrao Treći rajh.