latinica  ћирилица
29/09/2015 |  14:42 | Autor: SRNA

Svjetski dan srca obilježen i u Srpskoj

Povodom Svjetskog dana srca, dva ljekarska tima Doma zdravlja u Gradišci kontrolisala su danas krvni pritisak građanima i savjetovali ih kako da izbjegnu bolesti srca.

 Doktor Dušan Vojvodić ukazao je da su kardiovaskularne bolesti u porastu i predstavljaju najzastupljenije oboljenje u Republici Srpskoj.

Vojvodić je naveo da su najčešći uzroci oboljenja neredovna fizička aktivnost, gojznost, pušenje, neredovna ishrana i konzumacija hrane bogate mastima i solju, konzumacija alkohola, te stres, zbog koga od kardiovaskularnih bolesti i povišenog krvnog pritiska danas obolijeva jako puno mladih ljudi.

"Najbolja mjera prevencije je upravo sprečavanje ovih faktora rizika. Potrebno je odreći se pušenja, smanjiti konzumaciju alkohola, povećati fizičku aktivnost i redukovati tjelesnu masu, te koristiti raznovrsnu ishranu, sa što više voća i povrća i što manje hrane bogate zasićenim mastima i solju", naglasio je Vojvodić.

On je dodao da je u holu Tržnog centra "Konzum" u Gradišci, gdje je danas postavljen štand, od 12.00 do 14.00 časova pregledano oko 50 pacijanata, među kojima su pacijenti koji imaju problema sa krvnim pritiskom i oni koji nemaju taj problem, ali su došli radi kontrole.