latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:28 | Autor: SRNA

Od kardiovaskularnih bolesti obolijeva 15 odsto stanovništva Srpske

Od ukupnog broja umrlih u Republici Srpskoj polovina umire od kardiovaskularnih bolesti, izjavio je nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Duško Vulić.
Banjaluka - obilježen Svjetski dan srca - Foto: SRNA
Banjaluka - obilježen Svjetski dan srcaFoto: SRNA

Vulić kaže da, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, 15 odsto stanovništva obolijeva od kardiovaskularnih bolesti.

- Zabrinjavajuće je to što ima sve više ljudi koji obolijevaju u trećoj i četvrtoj deceniji života. Što se tiče faktora rizika, ključni su povišeni krvni pritisak, povišena masnoća i šećer u krvi, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost i nezdrava ishrana - rekao je Vulić novinarima u Banjaluci povodom Svjetskog dana srca.

On je dodao da je cilj zdravstva u Republici Srpskoj, ali i u cijelom svijetu, da do 2025. godine za 25 odsto bude smanjen broj prijevremeno umrlih od kardiovaskularnih bolesti.

- Baš zbog toga, širom Srpske povodom Svjetskog dana srca, pravimo akcije da bismo podstakli stanovništvo da kontroliše svoje zdravlje. Međutim, akcijama se najviše odazivaju naši pacijenti i stariji građani - rekao je Vulić.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da resorno ministarstvo djeluje u tri pravca - prevencija, rana dijagnostika i liječenje.

- Podržavamo nekoliko programa prevencije koji se odvijaju u svim zdravstvenim ustanovama, a odnose se na utvrđivanje faktora rizika koji doprinose pojavi kardiovaskularnih bolesti - napomenuo je Latinović.

Drugi pravac djelovanja, ističe Latinović, jeste rana dijagnostika i na tom planu Ministarstvo razvija kardiološke službe u okviru bolnica koje su opremljene savremenom ultrazvučnom dijagnostikom.

- Kruna dijagnostike su invazivne kardiološke laboratorije koje se trenutno nalaze u Banjaluci i Bijeljini, ali ćemo u narednom periodu pokušati da i neke druge dijelove Srpske pokrijemo sa ovakvim uslugama - naglasio je Latinović.

Govoreći o liječenju, Latinović kaže da se ono odnosi na vrlo specifične terapije za liječenje hipertenzije, povišenih vrijednosti holesterola i šećera u krvi, što je prevencija pojave akutnog infarkta miokarda i drugih kardiovaskularnih bolesti.

On je posebno istakao značaj liječenja rane faze akutnog infarkta miokarda.

- Centar za interventnu kardiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske osposobljen je da u takvim stanjima, u što kraćem vremenskom periodu izvrši revaskularizaciju miokarda zahvaćenog infarktom i na taj način smanji smrtnost i invalidnost kod pacijenata - objasnio je Latinović.

Prema njegovim riječima, u južnom krilu Univerzitetskog kliničkog centra u toku je izgradnja tri nove sale u kojima će biti smještene laboratorije za interventnu kardiologiju.

- Naročito je značajno što ćemo imati novu laboratoriju za elektrofiziologiju, što do sada nismo imali i zbog čega su naši pacijenti išli u Beograd - dodao je Latinović.

Povodom Svjetskog dana srca, u parku "Petar Kočić" u Banjaluci organizovano je besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.