latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:15 | Autor: Agencije

Da li je vaše tijelo spremno za jesen?

Predstavljamo vam četiri načina da svoj organizam pripremite za mjesece koji su pred nama.
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock) -
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Lako je tokom toplih dana ostati vedar i pozitivan, ali mnogo je teže da se fokusirate i ostanete produktivni kada dođu kišni jesenji dani.

Prema riječima istraživača Univerziteta Nanjing iz Kine, korijen đumbira je najbrži prirodni mentalni stimulans. On poboljšava produkciju dopamina u mozgu koji će vas izvući iz letargije i apsorbovati ga u tijelo ektremno brzo, dostižući najveću koncentraciju samo deset minuta nakon konzumiranja.

Nutricionista Karina Noris preporučuje da izrendate svjež đumbir u toplu vodu i dodate malo kajenske paprike, kašičicu meda i iscjedite limun.

"Paprika će zapaliti vaš metabolizam dok će med i limun obezbijediti brzu injekciju šećera za dodatnu energiju koja vam treba", kaže Noris.

ZELENIŠI ZA ЈAČI IMUNITET

Na prelazu iz jednog u drugo godišnje doba, veoma je važno da dodatno očistite svoj organizam, kako biste spriječili prehladu i grip.

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji su otkrili da ako povećate unos diindolilmetana, sastojka koji se nalazi u brokoliju, karfiolu i kelju, direktno ćete aktivirati reakciju imunog sistema, ojačavajući ga i smanjujući mogućnost prehlade.

Ovo jedinjenje takođe posjeduje i antikancerogena dejstva i posebno je efikasan kod prevencije raka prostate.

Međutim, veoma je bitna priprema - naučnici poručuju da je najbolje da ovo povrće kuvate na pari jer ćete na taj način da zadržite, pa čak i povećate antioksidantska dejstva ovog sastojka.

KOЈA ЈE TAЈNA FORMULA IDEALNOG ŠEЈKA?

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu su otkrili savršenu proporciju ugljenih hidrata i proteina u vašem šejku koji pijete prije i poslije treninga, a to je 4:1.

Ova kombinacija povećava izdržljivost mišića za 36 procenata, a takođe povećava i kompletan učinak za 55 procenata.

Ako pretjerate sa proteinom nakon treninga utvrđeno je da ćete omesti fizički oporavak mišića i kompletan učinak, usporiti rehidrataciju i popuniti skladišta glikogena tako da primorate mišiće da se isrcpljuju, a ne da rastu.

ZAŠTITITE LICE OD VLAŽNOSTI U VAZDUHU

Promjena vazduha, izlaženje iz tople, zagrijane prostorije na hladan vazduh može da izazova ozbiljne iritacije vaše kože. Časopis "The Journal of Investigative Dermatology" otkriva da niži nivoi vlage u vazduhu van i u zagrijanim prostorijama sprečavaju sposobnost vaše kože da zadrži vodu, što može da ošteti vaš prirodnu barijeru kojom se borite protiv upala ili da izazovete infekcije koje mogu da izazovu razna oboljenja od dermatitisa do psorijaze.

Ključ je da svoju kožu održavate pravilno hidriranom kako biste zaštitili epiderm, pa investirajte u kvalitetnu intenzivnu, cjelodnevnu hidratantnu kremu za lice koja će sačuvati vašu kožu.