latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:47 | Autor: RTRS

Povratak bjeloglavog supa u Popovo polje (VIDEO)

Bjeloglavi sup, posebna vrsta orla lešinara, vraća se u nekadašnje stanište u Popovo polje kod Trebinja.
Bjeloglavi sup - Foto: RTRS
Bjeloglavi supFoto: RTRS

Prošle godine je počeo povratak ove specifične ptice smještanjem jednog stanara u već izgrađen namjenski kavez u selu Sedlari. Dušan Silni, kako zovu prvog obnovitelja staništa, ovih dana je dobio društvo. Drugi orao uvezen je iz rezervata Uvac u Srbiji. 

Nakon više od dvadeset godina, kolonija Bjeloglavog supa, skoro izumrle vrste na ovim prostorima, vraća se u nekadašnje stanište. Dušan Silni, prvi stanovnik staništa u Sedlarima, privikava se na društvo, ali i na sve češće posjete ljudi, kaže Savo Gavrilović, mještanin koji od prvog dana vodi brigu o ovim pticama.

- Ovo bi bilo dobro da zaživi ali treba ih hraniti i brinuti o njima, a kako je sve manje stanovnika i stoke ovdje, nema ni lešine kojima se ova ptica hrani, ali trudićemo se, rekao je Gavrilović.

Drugi bjeloglavi sup uvezen je iz Specijalnog rezervata prirode Uvac. Oživljavanje kolonije u Srpskoj, sprovodi se u saradnji Zavoda za zaštitu prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Srbije, lokalne zajednice, ali i brojnih nevladinih organizacija. Nastavak neće biti lak, ali će korist od realizacije projekta biti višestruka.

Glavni problem za bezbjedan boravak bjeloglavog supa i dalje proširenje kolonije je to što još nije određeno ko će gazdovati staništem u Sedlarima i kojim sredstvima će se u budućnosti finansirati. Orlovi iz Popovog polja savladali su mnogo prepreka do povratka na nekadašnje stanište, nadamo se da ih ljudske barijere ni ovog puta neće zaustaviti.