latinica  ћирилица
05/10/2015 |  08:17 | Autor: RTRS

Treće mjesto za RTRS na festivalu INTERFER u Apatinu

Na ovogodišnjem festivalu reportaža INTERFER u Apatinu, RTRS-ov dokumentarac "Živa glava i vinkl" autora Branka Lazića osvojio je treće mjesto u konkurenciji tv reportaže.
Dodjela nagrada na festivalu Interfer - Foto: RTRS
Dodjela nagrada na festivalu InterferFoto: RTRS

Na festival je prijavljeno 300 reportaža u pet kategorija. U konkurenciji su bili radovi iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, BiH, kao i Slovačke, Francuske, Rusije, SAD, Australije, Kine, Indije...

Takmičilo se u pet kategorija: tv, radio, novinska, foto i društveno-odgovorna reportaža.

Ovogodišnji laureat 20-tog INTERFERA i dobitnik statue "Zlatna Nika" je reporter Mihailo Medenica i fotoreporter Igot Pavićević za reportažu: "Ničija zemlja, ničiji ljudi, ničiji vrisak" objavljenu u beogradskom "Nedeljniku".

U konkurenciji video reportaža prvo mjesto i statua "Zlatna Nika" pripala je Draganu Sotirovskom za reportažu "Put nade", Radio-televizije Srbije.

Drugo mjesto osvojili su Јovana DŽinić, za reprtažu "Beli mantil plave boje" Prve TV, i Christo Tomy iz Indije, i njegov koreditelj Rajko Ristanović, za reportažu "Apart" ("Odvojen").

Treće mjesto pripalo je Branku Laziću za reportažu “Živa glava i vinkl“, u proizvodnji Radio-televizije Republike Srpske.

Prvo mesto u kategoriji radio reportaže dobila je Maja Fićović, za reportažu "Milica", Radio Kosovska Mitrovica.

U kategoriji novinske reportaže prvo mjesto uzela je Milena Popović, "Ako preživi čuvaj ga, ako umre sahrani ga", "Večernje novosti".

Za najbolju foto reportera proglašen je Darko Dozet, "Migrantska kriza", "Večernje novosti".

Prvo mesto u kategoriji društveno odgovorna reportaža osvojio je Adam Santovac, "Smeće za energiju", Televizija N1.

Dokumentarni film "Živa glava i vinkl" o posljedicama prošlogodinjih poplava u Doboju nagrađen je na festivalima Zlatana buklija u Velikoj Plani i PROFEST u Bačkoj Topoli. Prikazan je na festivalima u Rovinju, Herceg Novom, Vašngtonu, Slovačkoj.

Organizatori 20. Festivala INTERFER su TV Apatin uz podršku Udruženja novinara Srbije, grada Sombora i opštine Apatin.