latinica  ћирилица
05/10/2015 |  21:49 | Autor: RTS

Trideset godina jela samo pomfrit i jaja

4Od svoje šeste godine, Kejti Lugran je zbog poremećaja u ishrani isključivo jela pomfrit i jaja. Uz pomoć terapije hipnozom, 30 godina kasnije, uspjela je da pojede neki drugi obrok, koji je sadržao i pasulj, brokoli i boraniju, piše „Dejli mejl“.
Kejti Lugran, trideset godina jela samo pomfrit i jaja (Foto: Caters News Agency) -
Kejti Lugran, trideset godina jela samo pomfrit i jaja (Foto: Caters News Agency)

Kejti, 37-godišnja žena iz Koventrija, čak je i na svom vjenčanju jela isti obrok kojim se hranila čitavog života - i priznala je da joj je ovakav poremećaj upropastio život.

Naime, Kejti pati od poremećaja u ishrani koji joj čini svaku drugu hranu nepodnošljivom, zbog čega je bila primorana da ograniči svoje obroke na jednu te istu stvar.

Kroz život se nosila sa tim kao sa šalom, objasnivši da joj je tako bilo najlakše.

„Ljudima je to oduvijek bilo smiješno, i ja sam se uvijek šalila na taj račun, tako je bilo najjednostavnije“, rekla je.

„Oduvijek me je bilo sramota, pogotovo kada smo išli u restorane. Morala sam uvijek prethodno da zovem i provjerim da li služe jaja i pomfrit, što najčešće nije bio slučaj. Kada se tanjir sa mojom hranom iznese, konobari uvijek pretpostavljaju da je narudžbina za neko dijete“, priznala je Kejti.

„Čak su i odmori bili kao noćna mora - otišli smo u Meksiko u junu, ali srećom, znam kako se jaja i pomfrit kažu i na španskom“.

Kejti, koja je dobila pomoć od hipnoterapeuta Dejvida Kilmarija, misli da problem datira još iz djetinjstva, kada je imitirala navike svoje sestre.

„Bila sam buntovna kao mala, kao i mnoga djeca. Kopirala sam svoju stariju sestru, koja je prerasla ovu fazu, ali ja nikada nisam“, dodala je.

„Kada mi neko predloži da pojedem nešto drugo, odmah me hvata panika i osjećam se kao da ću doživjeti napad. Bilo šta što prinesem ustima, da nisu jaja i pofrit, tjera me na povraćanje. Konstanto su me, kao malu, roditelji vodili kod ljekara i nutricionista, čak su me uputili u kliniku za poremećaj ishrane, ali ništa nije pomagalo. Јednostavno sam naučila da živim sa tim“, kaže Kejti.

Strah od druge hrane se samo povećavao zajedno sa njenim godinama, i to je uticalo na njen čitav život - nije mogla da ide na večere kod prijatelja zbog konstantne brige oko toga šta će joj se servirati u tanjiru.

Kejti je majka dva dječaka, Kamerona koji ima 16 godina i Čarlija koji ima 11, i za njih kaže da je oduvijek odvajala njihove obroke od svojih da ne bi pokupili njene navike.

Hipnoterapeut Dejvid Kimari radio je na tome da upozna Kejti sa bazičnom hranom kao što su voće i povrće, i da ih ubaci u njenu ishranu.

Nakon uspješnih tretmana, probala je raznovrsnu hranu i novine u njenom tanjiru „rastu“ svakog dana. Ukus je čudan, ali je ne tjera na povraćanje.

„Odmah nakon hipnoze, uzela je zalogaj kruške, špinata, krastavca, banane, jabuka, popila je jogurt, i sada ima svježu, raznovrsnu i balansiranu ishranu“, rekao je doktor.

Selektivni poremećaj ishrane

Selektivni poremećaj ishrane poznat je i kao izbirljivost u ishrani, fobija od hrane, selektivno hranjenje. Najčešće se javlja u kombinaciji sa autizmom i opsesivno-kompulsivnim poremećajem.

Јavlja se u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji i najčešći uzrok je ekstremno osjetljiv ukus koji je izazvan pojačanim čulom ukusa tokom djetinjstva.

Tipična hrana se svodi na blagu, bogatu ugljenim hidratima – poput pice, sira i pomfrita, često iz pojedinih kompanija i prehrambenih objekata. Vrste hrane će biti ograničene na deset ili manje, sa ekstremnim slučajevima u kojima osoba jede samo jednu ili dvije vrste hrane.