latinica  ћирилица
07/10/2015 |  09:33 | Autor: B92

Ne kupujte lijekove putem interneta

Više od 50 odsto lijekova koji se prodaju na crno je lažno i potencijalno opasno.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Šta može da se desi mladima, ako popiju lijek kupljen na crno i bez znanja stručnjaka ili odraslih? Možda će samo izostati željeni efekat, ali isto tako mogu da se jave i brojne neželjene reakcije, koje mogu da budu toksične i veoma opasne po zdravlje.

Prema podacima, više od 50 odsto lijekova koji se prodaju preko interneta je lažno i potencijalno opasno.

Da bi približili mladima koliko štetnih efekata mogu da imaju lijekovi koji se uzimaju bez znanja odraslih, nekontrolisano i samo po preporuci vršnjaka, agencije za lijekove Republike Srbije i Italije, ALIMS i AIFA, u saradnji sa Evropskim direktoratom za kvalitet lijekova i brigu o zdravlju Savjeta Evrope napravili su strip "Lana Tafi", u formi interaktivne igre.

Strip je rađen sa ciljem da mlade, koji nabavljaju lijekove preko interneta i društvenih mreža, obrazujemo i upozorimo na opasnost od lažnih lijekova koji se na taj način plasiraju neupućenim potrošačima - objašnjava magistar farmacije Pavle Zelić iz ALIMS, vođa projekta.

Takođe, mlađa djeca mogu da dođu u kontakt sa njima, ako ih koriste starija braća i sestre, i treba ih obrazovati da nikako ne uzimaju lijek sami.

Zelić kaže da se falsifikuju svi lijekovi, ali najčešće anabolički steroidi kao i lekovi za mršavljenje.

Mladi ove proizvode koriste uglavnom u rekreativne svrhe, i potpuno su nesvjesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje - ukazuje Zelić. - Strip ima naučnu osnovu, a psiholozi sa Univerziteta u Rimu i Veneciji su osmislili ključne poruke i kako ih prenijeti mladima.

Agencija ALIMS je ove preporuke uklopila u strip-scenarije i tekstualne materijale. U crteže je to pretočio Boris Nenezić, diplomac akademije primjenjenih umjetnosti.

Svi zainteresovani mogu da pogledaju strip na sajtu ALIMSA www.alims.gov.rs. .