latinica  ћирилица
09/10/2015 |  20:49 | Autor: Agencije

Najveća tajna Mihajla Pupina: Nije htio da umre dok se ne pomiri sa Teslom

Veliki naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin, koji je rođen na današnji dan 1858. godine, nije htio da umre dok se ne pomiri sa Nikolom Teslom.
Mihajlo Pupin - Foto: Wikipedia
Mihajlo PupinFoto: Wikipedia

Dvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Markoni prvi registrovao patent. Tesla to Pupinu nikako nije mogao da oprosti i od tada nisu govorili.

Kada je, međutim, Pupin, pao u postelju, pred samu smrt marta 1935. godine zahtijevao je da se vidi sa Teslom. U mirenju im je pomogla Natalija, majka profesorke Vidosave-Vide Јanković (96), čiji je otac Radoje bio generalni konzul u Čikagu i Njujorku (1926-1937), povjerljivi oficir koji je nosio ordenje ruskom caru Nikolaju Romanovu, i bliski prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Ivana Meštrovića.

Pupin je naime tog hladnog marta rekao svojoj kćerki Vavi da mu dovede Teslu u bolnicu, u kojoj je ležao. Ona je pozvala Nataliju i bukvalno joj kazala:

"Papa ne želi da umre prije nego što se vidi sa gospodinom Teslom" i zamolila je da to učini.

Veliki Tesla, bez obzira na razmirice iz prošlosti, poslušao je Natalijine molbe i posjetio Pupina. Prilikom tog susreta ni Pupun a ni Tesla nisu krili suze. Ipak, o čemu su razgovarali tokom pola sata, koliko je trajala posjeta pomirenja, ostala je tajna.

Ubrzo, poslije toga, Pupin je umro.