latinica  ћирилица
12/10/2015 |  11:39 | Autor: vecernjenovosti

Duvan godišnje ubije 15.000 ljudi

Društvo Srbije za borbu protiv raka upozorilo na teške posljedice pušenja. Cigarete skraćuju život za bar 10 godina. Čak 16 malignih bolesti se povezuje sa ovom lošom navikom.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija


Sa cigaretama se lako počinje, ali teško završava. Iako mnogi pušači poslije izvesnog vremena požele da se okanu ovog poroka, ne znaju kako. Zavisnost ne dozvoljava da dugo ostanu bez nikotina, ona ih uvijek tjera da zapale sljedeću cigaretu.

Statistika pokazuje da čak 97 odsto onih koji riješe da ostave duvan, pred polazak u Savjetovalište za odvikavanje, ipak, zapale cigaretu, a samo 1,5 odsto njih dođe kod stručnjaka bez cigarete u tašni ili džepu!

- Oko 80 odsto strastvenih pušača sa cigaretama počinje još prije 18. godine, kada nisu ni bili svjesni rizika u šta se upuštaju - objašnjava dr sc. med. Ika Pešić, šef Kabineta za odvikavanje i prevenciju pušenja Klinike za pulmologiju KCS i jedan od autora brošure "Odvikavanje od pušenja: 10 zašto i 10 kako" koju je izdalo Društvo Srbije za borbu protiv raka.

Procjenjuje se da svake godine šest miliona ljudi u svijetu umre od bolesti izazvanih pušenjem, prije svega malignih, ali i kardiovaskularnih i respiratornih. Pušači u prosjeku imaju od 10 do 15 godina kraći životni vijek, a ova loša navika utiče i na one koji žive i rade u okolini pušača. Čak 600.000 osoba u svijetu svake godine umre od posljedica izloženosti duvanskom dimu u životnoj i radnoj sredini. Od ovog broja 75 odsto su žene i djeca!

U Srbiji puši 35 odsto odraslih, oko 38 odsto muškaraca i 30 odsto žena, a procjenjuje se da od posljedica pušenja godišnje umre 15.000 ljudi.

- Svakim udahom dima iz cigarete u plućima se nakupljaju mnogobrojne štetne i po zdravlje opasne materije: nikotin, ugljen-monoksid, katran, amonijak, cijanovodonična kiselina, fenol, radioaktivni polonijum - kaže mr sc. med. dr Ana Јovićević, drugi autor brošure. - One vrlo brzo dospijevaju u mozak i mišiće. Ubrzava se srčani rad, "skače" pritisak, a usporava protok kroz male krvne sudove i snižava temperatura kože.

Utvrđeno je da pušenje za 50 odsto umanjuje efekat hemio i zračne terapije. Dokazano je da štetne supstance iz duvanskog dima utiču na razvoj mozga djece do 18 godine, kao i da pasivno pušenje u detinjstvu može ozbiljno da ošteti "vijuge".

- Onkološke bolesti mogu da se smanje za trećinu ako se na vrijeme ostavi duvan, poveća fizička aktivnost i povede računa o načinu ishrane - kaže profesor dr Radan DŽodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Čak 16 malignih bolesti se povezuje sa pušenjem. Na prvom mjestu je rak pluća, zatim rak grla, usana, usne duplje, ždrijela i grkljana, grlića materice, mokraćne bešike.

- Odvikavanje od pušenja može da bude individualno, grupno ili porodično - naglašava dr Pešić. - Metode koje se najčešće koriste su bihevioralna, i ona podrazumijeva promjenu ponašanja i stavova prema duvanu i, medikamentozna, a trenutno na tržištu imamo registrovana tri preparata: nikotinske flastere, "ziban" i "tabeks".