latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:21 | Autor: Agencije

Stigla vakcina protiv dječje paralize

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je potvrdio da okončana nestašica oralne polio vakcine protiv dječje paralize, koja se daje u kombinaciji s trovalentnom vakcinom
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Ove vakcine nije bilo od juna, a iz Instituta navode da su nedavno nabavili određene količine.

- Obezbijedili smo određenu količinu oralne polio vakcine koja će biti dovoljna dok ne budu isporučene i nove količine, a koje bi trebalo tokom novembra da budu dostavljene u Institut. Kašnjenje u nabavci polio vakcine je nastalo zbog toga što se na prvi raspisani tender za nabavku vakcine niko od dobavljača nije javio. Tek nakon raspisivanja drugog tendera procedura nabavke polio vakcine je uspješno okončana - navode iz Instituta.

Dječja paraliza je virusna bolest koja uzrokuje teško oboljenje paralizu (najčešće nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu). Virus takođe može uzrokovati smrt zaražene osobe, obično tako da izazove paralizu mišića koji omogućavaju disanje, a ulazi u organizam kroz usta, dok se vakcinacijom sprečava nastanak bolesti.

U Institutu su potvrdili da na teritoriji Srpske u ovom trenutku ima svih vakcina koje se daju djeci po obaveznom kalendaru.