latinica  ћирилица
13/10/2015 |  21:58 | Autor: BETA

Fotografija plaćena dva dolara sada vrijedi bar dva miliona!

Fotografija odmetnika sa Divljeg zapada Bilija Kida, za koju je jedan kolekcionar platio dva dolara u prodavnici stare robe, sada vrijedi više miliona dolara, prenio je "Gardijan".
Dio fotografije na kojoj Bili Kid (lijevo) igra kroket - Foto: ilustracija
Dio fotografije na kojoj Bili Kid (lijevo) igra kroketFoto: ilustracija

Riječ je o drugoj fotografiji Henrija Mekartija, poznatog kao Bili Kid, čija je autentičnost potvrđena.

Izbledjelu fotografiju Bilija Kida 2010. godine pronašao je kolekcionar Rendi Giharo. Bila je među gomilom drugih fotografija, u kartonskoj kutiji, u jednoj prodavnici stare robe u kalifornijskom gradu Fresno, prenosi Beta.

Rendi Giharo je fotografiju platio dva dolara, a procjenjuje se da sada vrijedi više miliona dolara, pošto je jedina dotad potvrđena slika Bilija Kida iz 1880. prodata za 2,3 miliona dolara.

Na slici se vidi Bili Kid kako sa svojom bandom "Regulatori" 1878. negdje u Novom Meksiku igra kroket, britansku sportsku igru koja je u drugoj polovini 19. vijeka postala popularna i u SAD.

Autentičnost slike je potvrdila kompanija "Kagin", specijalizovana za predmete iz američke istorije, koja je identifikovala Bilija Kida zajedno s nekoliko članova "Regulatora", kao i prijatelja i članova porodice.

Slika je napravljena na vjenčanju, u njeto 1878. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je ta banda učestvovala u brutalnom sukobu koji je postao poznat kao "Rat u okrugu Linkoln".

Taj sukob je tema više filmova među kojima i "Ljevoruki revolveraš“ u kome Bilija Kida igra Pol Njumen.

Stručnjaci iz "Kagina" prvo su bili skeptični kada im je donesena fotografija, jer, prema riječima Dejvida Mekartija iz te kompanije, originalna fotografija Bilija Kida je sveti gral Vestern Amerikane.

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli i lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Čaves, gdje su nađeni i ostaci kuće sa slike.

Dokumentarac o pronalasku ove slike, koji je napravila televizija Nacionalna geografija, trebalo bi da bude emitovan ovog mjeseca.