latinica  ћирилица
14/10/2015 |  20:29 | Autor: RTS

Holandski mediji kritikuju istorijski neuspijeh u kvalifikacijama za EP

Holandska štampa opisala je neuspijeh svoje reprezentacije u kvalifikacijama za šampionat Evrope kao najveći u istoriji fudbala te zemlje.
Reprezentacija Holandije - Foto: Getty Images
Reprezentacija HolandijeFoto: Getty Images

Holandija, koja je na prošlom prvenstvu svijeta u Brazilu 2014. zauzela treće mjesto, zabilježila je u kvalifikacijama samo jednu pobjedu i tri poraza, koja su joj zatvorila vrata prvenstva Evrope u Francuskoj 2016.

Posljednji poraz protiv Češke na domaćem terenu od 3:2 bila je kap koja je prelila čašu Holanđana. Tim Danija Blinda završio je kvalifikacije na četvrtom mjestu u grupi A.

Riječi kao što su "sramota", "bjeda" i "razočaranje" dominiraju naslovnim stranama današnjih holandskih listova.

Holandija je prvi put poslije više od 30 godina ostala na vratima EP.

"Sve je slomljeno u reprezentaciji, vlada haos", ističe se u listu "Algeman daglebadu" i predviđa se da će "narandžasti" moći da se oporave od ovog fijaska najranije 2020.

Selektor Blind, međutim, uprkos neuspijehu ne želi da napusti klupu reprezentacije.

On je u julu od Gusa Hidinka preuzeo reprezentaciju, koja je na Mundijalu 2010. bila druga, a završla je na trećem mjestu četiri godine kasnije u Brazilu.

"Nisam preuzeo tim u najbolje vrijeme, zato ću nastaviti da vodim selekciju", rekao je Blind.

On je poručio da mu je glavni cilj da se u narednom periodu podmladi reprezentacija, kako bi asovi kao što su Arjen Roben, Vesli Snajder, Robin van Persi i Klas Јan Huntelar dobili nasljednike.