latinica  ћирилица
16/10/2015 |  19:19 | Autor: RTRS

Trebinje: Čovječija ribica u podrumu kuće (VIDEO)

Nabujale podzemne vode na području Trebinja izbacile su na površinu čovječiju ribicu. Slični slučajevi dešavali su se i ranijih godina, a ovaj je specifičan po tome što je ribica isplivala u podrum jedne kuće.
Čovječija ribica - Foto: RTRS
Čovječija ribicaFoto: RTRS

Dragan Stojanović, iz trebinjskog naselja Gučine, bio je iznenađen kada je, ulazeći u podrum, ugledao čovječiju ribicu. U početku, nije mogao da vjeruje da vidi ribicu koja isključivo živi u vodi podzemnih pećina.

Iznenađen i u nevjerici, Dragan je pozvao prijatelje da im saopšti nesvakidašnju vijest. Čovječija ribica izazivala je pažnju i kod slučajnih prolaznika.

Neobičan i nesvakidašnji gost u podrum porodice Stojanović stigao je, tokom dana, uz pomoć podzemnih voda. Dragan kaže da će do kraja dana pokušati da je vrati u neku od jama u okolini Trebinja, tamo gdje i pripada.

Podzemne vode u naselju, kao danas, izbijale su i ranijih godina, u vrijeme jakih kiša.

- Јedan dio podruma nije betoniran, tuda je mogla da se probije. Vratiću je ili ću je dati da se negdje ubaci, grijeh je..- kaže Stojanović.

Od ranije je naučno utvrđeno da su podzemne jame i pećine, na širem području Trebinja, stanište čovječije ribice. Radi se o endemu (lat.naziv proteus anguinus), karakterističnom za dinarski sistem. Јedini je vodozemac, koji živi u podzemlju. Koža joj je slična ljudskoj, po čemu je i dobila ime, na prednjim nogama su tri, a na zadnjim po dva zakržljala prsta, slijepa je, a pretpostavlja se da može da živi 75 do stotinu godina.