latinica  ћирилица
17/10/2015 |  09:57 | Autor: Agencije

Čaj od žalfije protiv prehlade

Zahvaljujući specifičnim enzimima, pčelinji nektar takođe može da spriječi upale i ublaži bolove, koji su posljedica nazeba.
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock) -
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock)

 

Sezona prehlada je na pomolu, pa mnogi razmišljaju kako da spriječe i pobijede kijavicu, bol i peckanje u grlu bez odlaska kod ljekara. Stručnjaci za tradicionalnu medicinu u takvim situacijama često preporučuju tople čajeve od zove i kamilice, ali i toplo mlijeko sa medom. Zahvaljujući specifičnim enzimima, pčelinji nektar takođe može da spriječi upale i ublaži bolove, koji su posljedica nazeba.

Ipak, od svih tradicionalnih lijekovitih sredstava, najdjelotvorniji je, kažu, čaj od žalfije, kojim se više puta na dan ispira grlo. Poželjno je da se istovremeno vrat umota toplim šalom. Pomaže i sisanje bombona na bazi žalfije uz ispijanje mnogo tečnosti.

Ali, ukoliko je tjelesna temperatura viša od 38,5 stepeni, i traje duže od tri dana, obavezno zatražite ljekarsku pomoć. Indikacija za odlazak kod doktora je i pojava bijelih naslaga na krajnicima. Ovaj simptom može biti signal za anginu, koja zahtijeva terapiju.