latinica  ћирилица
20/10/2015 |  14:50 | Autor: B92

Od kada postoji život na Zemlji?

Živi organizmi možda su postojali na Zemlji prije četiri milijarde godina – trista miliona godina ranije nego što se ranije mislilo, pokazalo je novo istraživanje.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Ako otkriće bude potvrđeno, to znači da je život "procvjetao" za nevjerovatno kratko vrijeme, nakon formiranja Zemlje.

Istraživači su otkrili dokaze za takvu pretpostavku u česticama grafita zarobljenog u starim kristalima cirkona u Zapadnoj Australiji.

- Prije 20 godina, ovo bi bila jeres. Dokazi postojanja života u periodu od prije 3,8 miliona godina bili bi šokantni - kaže Mark Herison, jedan od autora studije i profesor geohemije na Univerzitetu u Kaliforniji.

- Život na Zemlji počeo je gotovo odmah po njenom nastajanju - kaže Herison.

Novo istraživanje sugeriše da je život postojao prije "bombardovanja" unutrašnjeg dijela Sunčevog sistema, koje je stvorilo kratere na Mjesecu prije 3,9 milijardi godina.
Atomi u grafitu nosili su obilježja biološkog porijekla. Bii su obogaćeni "lakim" izotopom ugljenika, odnosno atomskim nizom koji se obično povezuje sa živim bićima.

- Ako je život na Zemlji i uništen tokom "bombardovanja", onda je i ubrzo ponovo procvjetao - kaže Patrik Boenke, jedan od istraživača i diplomac u Herisonovoj laboratoriji.

- Planeta je mnogo više podsjećala na današnju verziju nego što se ranije mislilo.

Istraživači, predvođeni Elizabetom Bel, proučavali su više od 10.000 cirkona formiranih u magmi Zapadne Australije.