latinica  ћирилица
21/10/2015 |  09:17 | Autor: SRNA

Doboj: Bolnica "Sveti apostol Luka" dobila kabinet za mamografiju

U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" danas se u Službi za radiologiju otvara kabinet za mamografiju, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Mamograf aparat donacija je Rotari kluba, a građevinske radove, prostor te zaštitna olovna vrata za kabinet u iznosu od 10.000 KM, obezbijedio je menadžment Bolnice na inicijativu Službe za radiologiju.

Sve pacijentkinje moći će koristiti usluge mamografije na teret fonda zdravstvenog osiguranja, a putem uputnice nadležnog ljekara iz primarne zdravstvene zaštite ili privatno na lični teret.

Služba za radiologiju dobojske Bolnice raspolaže kompletnom dijagnostikom- CT, Magnet, Ultrazvuk, klasična radiologija i mamografija.

Iz dobojske bolnice ističu da je karcinom dojke vodeći lokalitet malignih neoplazmi kod žena, a broj novooboljelih na godišnjem nivou čini oko 17,5 odsto od ukupno svih malignih oboljenja kod žena.

Svaka peta žena oboljela od maligne neoplazme u Republici Srpskoj ima primarnu lokalizaciju na dojci. Incidenca obolijevanja žena raste sa starenjem, a naročito iznad 50 godina života, najveća učestalost karcinoma dojke je kod žena starijih od 65 godina.

Karcinom dojke kao primarni lokalitet se javlja i kod muškaraca. Od ukupnog broja oboljelih od karcinoma dojke na godišnjem nivou 0,8 odsto čine muškarci.

Žene su u rizičnim grupama za karcinom dojke ako su u dobi od 50 do 70 godina, ako je neko od žena iz uže porodice imao rak dojke, ako imaju ili su imale neke druge bolesti dojke.

Osim primarne prevencije i promocije zdravih stilova života, važna je i sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje karcinoma dojke "skrining".

Skrining je pregled žena koje nemaju simptome bolesti, u svrhu ranog otkrivanja karcinoma, a ponavljaju se u određenim vremenskim intervalima.

Mamografija je jedna od metoda skrininga, saopšteno je iz dobojske bolnice.