latinica  ћирилица
23/10/2015 |  17:57 | Autor: Agencije

Naučnici osporili jednu od najpoznatijih legendi

Naučnici sa univerziteta u Mančesteru odbacili su popularnu legendu da je egipatska kraljica Kleopatra umrla nakon zmijskog ugriza, prenosi BBC.
Kleopatra (ilustracija) -
Kleopatra (ilustracija)


Egiptolozi i stručnjaci za zmije zajedno su ispitali istinitost priče da je Kleopatru ubila kobra sakrivena u korpi smokava. Zmija koja bi bila dovoljno velika da ubije kraljicu i dvije sluškinje ne može stati u takvu korpu, a veoma je sumnjiva verodostojnost triju fatalnih ugriza za redom, zaključili su.

Kleopatra, koja je umrla sa 39 godina, 30 godine prije Hrista, bila je vladarka Egipta upletena u borbu za vlast u Rimskom Carstvu. Priča o njenoj smrti postala je popularna legenda prenesena mnogo puta i na filmsko platno.

Od drevnih rimskih izvora na dalje, njena se smrt često pripisuje ugrizu otrovne zmije, koju je kraljica pustila da je ugrize kako bi sebi okončala život.

Egiptologinja DŽojs Tildisli i herpetolog Endru Grej tvrde da je navodni krivac, kobra, prosto fizički prevelika da bi se mogla sakriti na način kako je to prikazano u legendi. Radi se o zmijama koje tipično narastu do 2,5 metra dužine.

Čak i da je takva zmija prokrijumčarena do Kleopatre, jako je malo vjerojatno da bi ubila kraljicu i dvije sluškinje u tako kratkom roku.

"Ne samo što su kobre prevelike, nego postoji samo 10 odsto šanse da ćete umrijeti od njenog ugriza. U većini slučajeva njen je ugriz 'suv' i ne ispušta otrov", rekao je Grej.

"To ne znači da je kobra neopasna. Ako pusti otrov, sigurno ćete umrijeti, ali relativno sporo. One se otrovom koriste za samoobranu i čuvaju ga. Zato je gotovo nemoguće da će zmija tako ujesti jednu osobu za drugom", zaključio je Grej.