latinica  ћирилица
26/10/2015 |  09:04 | Autor: TANЈUG

Falsifikovani lijekovi usmrte 800.000 Afrikanaca godišnje

Deset odsto lijekova puštenih u promet u svijetu su falsifikati na kojima se zaradi 200 milijardi evra godišnje, ili 20 do 40 odsto više nego od šverca narkotika, a od konzumiranja tih lijekova direktno ili indirektno umre 800.000 Afrikanaca svake godine, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija .
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

U izvještaju "Fonadacije Širak" navodi se da čak 30 do 70 odsto lijekova koji se prodaju u Africi čine falsifikati.
 Na nedozvoljenoj trgovini lijekovima godišnje se u svijetu zaradi 200 miljardi evra, što je 20 do 45 više nego od šverca droge, ocijenila je Fondacija.
   Krijumčarenje lijekova u Africi je još opasnije nego u drugim dijelovima svijeta, jer je njime obuhvaćen veliki broj medikamenata od vitalnog značaja, kao što su antibiotici, lijekovi protiv malarije, tuberkoloze i side.
 Bolesnici na taj način ili uzimaju manju dozu od potrebne, ili u sebe unose toksične materije.
 U zapadnoj Africi je u 2013. godini umrlo više od 122.000 dece od malarije zbog uzimanja neadekvatnih lijekova, navodi Afrizap.
 Iako se 11 zemalja zapadne Afrike uključilo 2009. godine u borbu protiv nedozvoljene trgovine lijekovima, pod nazivom "apel iz Kotonua", krijumačarenje se nastavilo, kako  tvrdi Afrizap, posebno iz Kine, zbog visokih cijena lijekova u zvaničnim ustanovama afričkih država, ali zbog čestih nestašica.
 Građani Afrike su zbog toga često primorani da se okreću kupovini lijekova na crno, na ulici, ili preko interneta gdje je roba čak tri puta jeftinija.
 I sami farmaceuti se nerijetko snabdijevaju od uličnih prodavaca zbog učestalih nestašica.