latinica  ћирилица
27/10/2015 |  13:31 | Autor: SRNA

Bogdanić: Zakonska obaveza uplata doprinosa uz plate

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je u Istočnom Sarajevu da je zakonska obaveza svih zdravstvenih ustanova isplata plata sa doprinosima i to je opređeljenje svih menadžera zdravstvenih ustanova, kao i privrednih društava.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

 Na pitanje da podaci Fonda PIO ukazuju da sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj imaju milionska dugovanja za neuplaćene doprinose, Bogdanić je naglasio da je Vlada početkom godine donijeli odluku i obezbijedila sredstva za uplatu doprinosa radnicima koji idu u penziju.

Bogdanić kaže da ne zna kako se to desiolo da neki direktori nisu iskoristili tu pogodnost i sa Fondom PIO dogovorili da uplate sredstva za radnike koji idu u penziju.

"Ta sredstva u potpunosti još nisu iskorištena, a zahvaljujući ovoj odluci jedan broj radnika u Bolnici Istočno Sarajevo je otišao u penziju", rekao je on.

Bogdanić je podsjetio da su Vlada Republike Srpske, kao i Vlada FBiH i Savjet ministara BiH kao prioritet u Reformskoj agendi stavili rješavanje problema zdravstva.

"Mi iz Republike Srpske smo kao problem naveli i neuplaćene doprinose, te očekujemo da će u narednom periodu biti realizovana i priča o akcizama i da ćemo rješiti i te probleme", naglasio je on i dodao da je Svjetska banka već iskazala spremnost da učestvuje u sanaciji zdravstvenih ustanova u BiH.