latinica  ћирилица
28/10/2015 |  10:49 | Autor: RTRS

Nedić: Potrebna dodatna istraživanja o tome da li je crveno meso opasno

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da razne mesne prerađevine, poput slanine, šunke i viršli, povećavaju rizik od raka debelog crijeva i drugih vrsta te bolesti, kao i da crveno meso povećava rizik od raka.
Mesne prerađevine (foto: Thinkstock) -
Mesne prerađevine (foto: Thinkstock)

Ta istraživanja su sprovedena na labaratorijskim životinjama i to proizvodima koji nisi uobičajeni za njihovu ishranu i zato je potrebno izvršiti dodatna istraživanja, rekao je gostujući u emisiji "Zajednički talas" Radija Republike Srpske, direktor Instituta za veterinarstvo Republike Srpske, Drago Nedić.

"Izvještaj koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija za nas je samo jedan u nizu izvještaja koje pratimo. U ovom slučaju ne može se tačno utvrditi da li je crveno meso kancerogeno, jer je potrebno naći način da se ispitivanja sprovedu i na ljudima", kaže Nedić.

"Za sada ne postoje zvanične preporuke Svjetske zdravstvene organizacije po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo dio procesa koji zahtijeva dodatna ispitivanja javno - zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahtijeva dalju procjenu rizika po zdravlje. Ni danas mi ne možemo tačno reći šta je uzrok raka, ali možemo da budemo sigurni da na pojavu te bolesti utiče više fakora. Naravno, jedan od faktora je i nezdrava ishrana. Ishrana je kvalitetna onoliko koliko je izbalansirana kao stvarna potreba odrđenog organizma i to po količini i po sastavu. U ovom slučaju ne možemo reći da ishrana koja uključuje crveno meso predstavlja određeni alarm, jer recimo neka druga hrana u kombinaciji sa crvenim mesom može biti opasna po zdravlje. Tako da objektivno treba procijeniti šta sve utiče na zdravlje stanovništva", naglasio je Nedić.

Iz veterinarskog odjeljenja Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, poručuju da se sve kontrole za apsolutnu sigurnost zdravlja ljudi i životinja sprovode kontinuirano i da za sad nema osnova da se preduzimaju bilo kakve vanredne mjere.