latinica  ћирилица
29/10/2015 |  12:57 | Autor: Agencije

"Gugl" u Indoneziji testira širenje interneta balonima

Američki internet džin objavio je da je postigao dogovor sa tri telefonska operatera u Indoneziji da iduće godine testira projekat o upotrebi balona za dovod interneta do teško dostupnih područja.
Internet - Foto: ilustracija
InternetFoto: ilustracija

Dvije godine star "Guglov" projekat nazvan Lun sastoji se u postavljanju mreže balona u stratosferu, na 20 kilometara visine, iznad putanje aviona i lošeg vremena, kao relej između zona koje imaju pristup internetu i onih koji ga nemaju.

Prve probe ovih balona obavljene su 2013. godine na Novom Zelandu, i timovi uključeni u projekat Lun (na engleskom, drugi dio reči balon) uspjeli su da prenesu podatke između dva balona udaljena 100 kilometara, navedeno je u poruci objavljenoj juče na društvenoj mreži Gugl plus.

"Gugl" dodaje u poruci da Indonezija izgleda kao dobar kandidat za dalje probe i da samo trećina od 250 miliona stanovnika Indonezije trenutno ima pristup internetu, a da bi predstavljalo velike teškoće postavljanje optičkih kablova ili montiranje i održavanje antena za mobilnu telefoniju na više od 17.000 ostrva koji čine tu zemlju.

Indonežanski operatori Indosat, Telkomsel i XL Axiaa potpisali su juče načelni dogovor s “Guglom“, a detalji o raspoređivanju balona, predviđenom za iduću godinu, još treba da se utvrde.

To se ipak najavljuje kao najveći test do sada za projekat Lun koji je već isproban u manjim razmjerama sa operatorima kao što je Telefonika u Latinskoj Americi, Telstra u Australiji i Vodafon na Novom Zelandu, ali nikad do sada sa tri operatora u istoj oblasti.

Prije Indonezije vlada Šri Lanke je ljetos najavila da planira sporazum o primjeni projekta Lun da bi postala prva zemlja u regionu koja će imati internet pokrivenost na cjelokupnoj svojoj teritoriji.

Druga velika američka internet grupa “Fejsbuk“ ima konkurentni projekat Lunu, u kome bi baloni bili zamijenjeni solarnim dronovima, međusobno povezanim laserima, ili sa komunikacionom opremom na tlu.

Konstrukcija prvog takvog drona, dizajniranog u Velikoj Britaniji i nazvanog Akila, završena je ljetos, a probe bi trebalo bi da počnu prije kraja godine.