latinica  ћирилица
03/11/2015 |  08:49 | Autor: Večernje novosti

Surčinac vozio sa 5,5 promila alkohola

Po "rezultatu" na alko-testu S. M. (26) svrstao se među srpske rekordere koji su za volanom bili "mrtvi pijani". "Popio sam samo tri piva, aparat vam ništa ne valja..."
Alkotest - Foto: ilustracija
AlkotestFoto: ilustracija

Surčinac S. M. (26) "naduvao" je u nedjelju veče nestvarnih 5,5 promila alkohola u krvi i upisao se u listu srpskih rekordera koji su sjeli da voze "mrtvi pijani". Policija ga je zaustavila u naselju Ledine, sat iza ponoći, dok se vraćao iz grada svojom "opel korsom". Bio je "ubijen" od alkohola, ali je sve vrijeme tvrdio da je - sposoban da vozi.

- Popio sam samo tri piva, taj aparat vam ne valja - zaplićući jezikom pravdao se Surčinac, koji već nekoliko godina radi u Rusiji.

- Eto tu blizu živim, odoh kući da spavam. Ma, pišite vi šta hoćete, a ja odoh kući...

Saobraćajci su ga zamolili da im preda ključeve od auta, što je mladić nakon ubjeđivanja jedva poslušao. Parkirali su "korsu" sa strane, a njega zamolili da sjedne u njihov automobil.

- Hoćete vi sada da me vozite kući da spavam - pijan je upitao dok je ulazio u policijsku "maricu". Zaspao je čim je policijski "punto" krenuo.

Međutim, umjesto u svom krevetu, mladi Surčinac je noć proveo u sobi za trežnjenje, u stanici saobraćajne policije, kao i još 39 beogradskih vozača, koji su preksinoć imali više od 1,2 promila alkohola u krvi.

S. M. je izašao iz policije u ponedjeljak oko 13 sati, poslije dvanaestočasovnog trežnjenja. "Zaradio" je, kao i ostale mu "kolege", prijavu zbog upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Iako je "naduvao" čak 5,5 promila S. M. nije usamljeni na ljestvici srpski rekorder u ovoj "disciplini" - prvo mjesto dijeli sa još dvojicom "kolega" iz Niša i Užica.

- U ovakvim ekstremnim slučajevima alkoholisanosti vozači su najčešće uhvaćeni neposredno nakon što su izašli iz kafane ili neposredno pošto su popili veću količinu pića - kažu saobraćajci. - Riječ je i o osobama koje imaju visoku toleranciju na alkohol.

Stručnjaci upozoravaju da ljudi treba da budu obazrivi kad piju, jer mnogi faktori utiču na povećanu alkoholisanost. Na to utiču loše zdravstveno stanje, vrijeme i način konzumiranja alkohola, jačina i količina pića, mala tjelesna masa, brzina konzumiranja pića, njegova temperatura. Pogotovo je pogubno piti na prazan želudac, jer vam tad alkohol prodire u krv za samo 30 do 60 minuta.