latinica  ћирилица
03/11/2015 |  19:44 | Autor: Večernje novosti

Kič sa putovanja kao draga uspomena

Zašto na putovanjima često kupujemo beskorisne suvenire i nosimo ih kući. Iako ih poslije bacaju, mnogi donose magnete za frižider, privjeske, maske, krigle, majice...
Šolja sa imenom Vil i Kejt - Foto: 24sata.info
Šolja sa imenom Vil i KejtFoto: 24sata.info

Skoro da ne postoji čovjek koji s putovanja nije donio neki suvenir, a ova pomama za jeftinim uspomenama ne jenjava ni u vrijeme interneta i društvenih mreža.

Zanimljivo je, međutim, zašto turisti donose suvenire, čak i s putovanja na kojima se nisu lijepo proveli. Često se dešava da ti suveniri ubrzo završe u kanti za smeće.

Više od 90 odsto suvenira proizvodi se u Kini, a postoji i izreka da je neko mjesto postalo turistička destinacija tek kada mu se ime pojavi na kineskim suvenirima.

Uspješna formula za suvenir glasi: mali, jeftin i kič. Međutim, pravi suvenir je lična uspomena, a ne pretrpana kolekcija magneta koji su kupljeni na aerodromima. Zbog toga je bolje ponijeti kamenčić, čep od piva, kesicu šećera... Turistički radnici se ipak slažu da je kupovina kič suvenira bila dobra odluka ukoliko izmami osmijeh na lice mjesecima poslijue putovanja.

Kupovina nekih suvenira kao da je postala obavezna stvar koja mora da se uradi u gradu koji se posjeti. Na nezvaničnoj listi 10 "najkič suvenira" vode magneti, snježne kugle i majice.

1. Maska iz Venecije, bez obzira na to da li je magnet ili može da se koristi na maskenbalu, najpopularniji je suvenir bez kojeg se turista ne vraća kući.

2. Mini Ajfelova kula je toliko popularna da je postala pravi brend. Pobijedila je, čak, i mini Big Ben i gondolu.

3. Matrjoška (kod nas poznata i kao "babuška") najpopularniji je suvenir iz Rusije. 

4. Snježna kugla Sagrada familija je popularna najvjerovatnije zbog cijene, jer ovu katedralu rijetko prekriva snijeg.

5. Magnet sa Drakulom je najpopularniji u plejadi kič suvenira na temu "zubi i krv".

6. Krigla za pivo se iz Njemačke, a naročito u vreme Oktoberfesta, obično donese, ali rijetko koriste, pa uglavnom samo skuplja prašinu.

7. Majica "Volim Njujork" je, čak, praktičan suvenir, koji završi kao pidžama.

8. Tanjiri i šolje s likovima princa Čarlsa i Kejt sada su popularniji od same kraljice!

9. Papirus iz Egipta više niko ne kači na zid, ali ih turisti i dalje kupuju, pogotovo kada na njemu napišu svoje ime.

10. Mocart otvarač flaša je, doduše, koristan suverir. Takođe, gotovo da i ne postoji predmet na kojem nije završilo lice ovog austrijskog kompozitora.