latinica  ћирилица
05/11/2015 |  22:05 | Autor: RTRS

Naučnici otkrivaju: Skuvajte pirinač sa upola manje kalorija

Eksperiment jednog studenta Fakulteta hemijskih nauka na Šri Lanki i njegovog mentora pokazao je da je moguće skuvati pirinač tako da sadrži 50 kalorija manje i ima znatno blagotvornije dejstvo na organizam.
Riža - Foto: ilustracija
RižaFoto: ilustracija

Istraživači su to postigli tako što su, u trenutku ključanja vode, u nju dodali kokosovo ulje prije nego što su sipali pirinač. Težina kokosovog ulja iznosila je tri odsto težine sirovog pirinča planiranog za kuvanje.

Nakon što je pirinač sa kokosovim uljem gotov, trebalo bi ga odmah ohladiti i staviti u frižider na oko 12 sati. Nakon toga je spreman za upotrebu.

Uzrok ove promjene krije se u hemijskom sastavu hrane.

Naime, nema sav skrob istu strukturu. Pojedini tipovi skroba, koji se kratko vare, brzo se pretvaraju prvo u glukozu, a zatim u glikogen. Višak glikogena lijepi se za naše telo u vidu masnih naslaga ukoliko prije toga ne upotrebimo dovoljno energije da ga sagorimo.

S druge strane, druge vrste skroba teško se vare zbog toga što se ne pretvaraju u glukozu ili glikogen, zbog čega naše tijelo skladišti manji broj kalorija.

Zahvaljujući određenim hemijskim reakcijama moguće je pretvoriti jedan tip skroba u drugi. Drugim riječima, kaloričnost pirinča zavisiće od načina na koji ga pripremite.

Naučnicima je ovo već bilo poznato, pa su oprobali osam različitih recepata na 38 različitih vrsta pirinča koji se uzgaja na teritoriji Šri Lanke.

Ustanovili su da se dodavanjem ulja prije kuvanja pirinča, kao i brzim hlađenjem kada je skuvan, drastično menja sastav skroba koji sadrži. Rezultat je porcija sa upola manjim brojem kalorija, koja je generalno zdravija od standardne čak i kada se zagrije, piše Independent.

Izvor: B92/"Independent"