latinica  ћирилица
06/11/2015 |  22:16 | Autor: TANЈUG

Na aukciji Titanikova SOS poruka

Aukcijska kuća Heritidž najavila je da će na prodaju staviti izuzetni telegram - SOS poruku koju je Titatnik poslao kompaniji Vajt Star Lajn, neposredno prije nego što će potonuti.
Titanik (foto:www.cdm.me) -
Titanik (foto:www.cdm.me)

"Udarili smo o santu leda = Samo što nismo potonuli = Pošaljite pomoć = Pozicija: Lat 41.46 N. = 50.14 Lon", glasi poruka na požutjelom papiru.

"Ovo je dokaz ili barem indicija da je Titanik poslao poruku kompaniji Vajt Star Lajn u Njujorku", objasnili su i Heritidžu, dodavši da će početna cena za ovaj "istorijski" telegram biti 20.000 dolara.

Da je stigla na odredište, SOS poruka bi možda omogućila spasiocima da stignu na vreme i da spasu putnike i posadu. Stvari su se, na žalost, odvile drugačije.

Nekoliko dana poslije tragedije, vlasnik pomorske kompanije Filip Frenklin izjavio je da nije dobio nikakav poziv u pomoć sa broda. To će tvrditi i pred komisijom Senata koja ga je ispitivala.

"Ili je Frenklin slagao komisiju, ili zaista nikada nije primio telegram", naveo je Akerman. Ili pak je reč o "lažnom" telegramu. Sto tri godine kasnije, i dalje se sumnja u njegovu autentičnost, iako su analize potvrdile da datira sa početka XX vijeka i da nije riječ o falsifikatu.

Problem predstavlja i način na koji je otkriven: pronađen je 1988. godine u koverti na kojoj je pisalo "ovo je staro 86 godina".

Akerman, koji je ubijeđen u njegovu autentičnost, ima jednostavno objašnjenje: telegram je završio u gomili neotvorenih pošiljki, a pronađen je nekoliko godina kasnije