latinica  ћирилица
09/11/2015 |  18:29 | Autor: B92

NASA zapošljava: Ispunjavate li uslove?

NASA zapošljava, a uslovi čak i nisu tako strašni kao što možda mislite.
NASA (ilustracija) -
NASA (ilustracija)

Mnogi su kao djeca sanjali da će kad odrastu biti astronauti. Iako se većini, što su stariji, ta ideja čini sve neizglednijom, ona nije nemoguća.

NASA je objavila da traži astronaute, pri čemu je otkriveno da mnogo od onoga u što su ljudi vjerovali da su uslovi uopšte nije istina.

Biznis Insajder je tako odlučio da razotkrije najveće mitove o astronautskom poslu, pa možda otkrijete da ipak ima nade da ostvarite svoj san iz djetinjstva.

Mit: Treba da imate pilotskog iskustva da biste bili astronaut.

Istina: Iskustvo je poželjno ali nije nužno. S druge strane, treba vam diploma nekog prirodnomatematičkog ili tehničkog fakulteta.

Mit: Morate imati savršen vid.

Istina: Od 2007. godine, prihvataju se i osobe koje su se podvrgle laserskom smanjivanju dioptrije, sve dok je prošlo najmanje godinu dana od operacije.

Mit: Morate biti određenog uzrasta.

Istina: Nije postavljena starosna granica, pa su odabrani kandidati stari između 26 i 46 godina. Doduše, treba vam najmanje tri godine iskustva u nekom vezanom poslu.

Mit: Treba vam vojno iskustvo.

Istina: Vojno iskustvo je učestalo među astronautima, ali nije uslov. No trebate proći astronautski test izdržljivosti.

Ako imate sve što traže, i planirate put u SAD, znajte da će NASA početi primati prijave 14. decembra. Dakle, još imate vremena da razmislite i odlučite.