latinica  ћирилица
10/11/2015 |  12:02 ⇒ 12:11 | Autor: RTRS

Tužba od 25 miliona dolara-univerzitetsko bratstvo tuži ugledni časopis

Bratstvo na Univerzitetu u Virdžiniji podnijelo je tužbu protiv časopisa "Roling stoun", uz zahtjev za odštetu od 25 miliona dolara, zbog spornog članka o navodnom grupnom silovanju u kući tog bratstva.
Ilustracija (Foto: wikihow.com) -
Ilustracija (Foto: wikihow.com)

Razlog za tužbu je, kako se navodi, to što u članovi bratstva postali "predmet lavine osuda širom svijeta", a kao tužena se navodi autorka članka Sabrina Rubin Erdeli.

Roling stoun je u novembru 2014. godine objavio priču pod naslovom "Silovanje na kampusu: Brutalni napad i borba za pravdu na UVA (Univerzitet Virdžinije)", o studentkinji, identifikovanoj samo kao DŽeki, koju su u septembru 2012. silovala sedmorica članova bratstva.

Članak sugeriše da je taj napad odraz seksualnog nasilja prisutnog na jednom od najuglednijih državnih univerziteta u SAD.

Tri člana bratstva su već podnijeli tužbu i tražili po 225.000 dolara, a prodekan univerziteta, koji tvrdi da je u članku prikazan kao "glavni zlikovac", tužbom traži više od 7,5 miliona dolara.

Analiza koju je na zahtjev časopisa sprovela ugledna Škola za novinarstvo Univerziteta Kolumbija ukazala je na velike propuste uredništva. Ni istraga policije nije našla dokaze koji bi potvrdili navode studentkinje. Časopis je povukao članak, a glavni urednik i autorka teksta su se izvinili.

U tužbi bratstva se navodi da je časopis nameravao da nađe priču o "slikovitom i nasilnom silovanju" na elitnom univerzitetu i odbio je druge moguće priče koje nisu bile dovoljno senzacionalističke.

- Rolig stoun i Erdeli su imali agendu i bili su nehajeno slijepi za štetu koju bi mogli nanijeti nevinim žrtvama u nemilosrdnom ispunjavanju tog plana - navedeno je u žalbi.

Izvor:Blic/Beta