latinica  ћирилица
11/11/2015 |  09:06 ⇒ 09:15 | Autor: RTRS

Ledolomac-najopasnija superjahta na svijetu (FOTO)

Milijarderi koji maštaju o bijegu na kraj svijeta sigurno će biti zainteresovani za "Siksplorer", vjerovatno najopasniju superjahtu koja postoji.
Ledolomac (foto: yachtnews.altervista.org) -
Ledolomac (foto: yachtnews.altervista.org)

Milijarderi koji maštaju o bijegu na kraj svijeta sigurno će biti zainteresovani za "Siksplorer", vjerovatno najopasniju superjahtu koja postoji. Ovo je prva kombinacija ledolomca i luksuzne jahte na svijetu.

U pitanju je brod koji onima sa veoma dubokim džepom omogućava da napuste Mediteran i upute se ka Sjevernom polu.

Dizajnirala ga je "Damen grupa", koja inače dizajnira brodove ratne mornarice i nada se da će "Siksplorer" izbrisati granicu između vojnih i komercijalnih plovila.

- Kada je riječ o brzini i dometu, naši brodovi prevazilaze sve druge. Јoš jedna prednost je ta što je "Siksplorer" samodovoljan, jer sadrži rezervne dijelove i svu opremu potrebnu za boravak u ledenim morima - kažu iz "Damen grupe".

Zahvaljujući trupu sa oznakom "sea axe" (vodena sekira), "Siksplorer" može da razbije led do jednog metra debljine.

- Dosadašnji ledolomci bili su efikasni, ali ne i udobni. Ovim konceptom uspeli smo da uključimo obe stvari - kažu iz "Damen grupe".

Postoje tri varijante "Siksplorera", od 65 do 100 metara dužine. Najmanji može da ugosti 32 osobe.

Svaki sadrži teretanu, saunu, bazen i palubu za posmatranje mora.

Svako ko želi da postane vlasnik ovog neverovatnog broda, mora da se upiše na listu čekanja i bude strpljiv tokom naredne četiri godine.

Cijena luksuzne jahte je tajna, ali dizajneri kažu da na svijetu postoji svega par desetina ljudi koji bi mogli da je priušte.

Izvor:Blic/CNN