latinica  ћирилица
13/11/2015 |  07:49 | Autor: RTRS

Kinezi napravili novi materijal za "nevidljive" avione

Grupa naučnika iz Kine napravila je materijal koji bi mogao da se nađe na oklopu budućih borbenih aviona i time ih učini još težim za detektovanje na radaru.

Istraživači su razvili novi materijal koji odbija mikrotalase radara. Takvi materijali obično su suviše debeli da bi se koristili u pravljenju aviona, ali novi materijal je dovoljno tanak da se njime oblaže razna vojna oprema.

Današnji radari koriste nizove antena koje usmjeravaju mikrotalase tako da pružaju približne informacije o veličini objekta i njegovoj udaljenosti. Uz materijale koji apsorbuju mikrotalase, signal se ne vraća do prijemnika, pa avion na skeneru može izgledati kao ptica.

“Naš apsorber je gotovo deset puta tanji od konvencionalnih“, kaže Venhua Su, jedan od članova tima kineskog Guandžong univerziteta nauke i tehnologije.

U njihovom radu, objavljenom u stručnom časopisu “Јournal of Applied Physics“, tim opisuje da je materijal sačinjen od poluprovodljivih dioda i kondenzatora koji su utisnuti u štampanu ploču.

Taj sloj nalazi se ispod sloja bakarnih otpornika i kondenzatora debelih samo 0,04 milimetra. Slijedi sloj tankog metala kojima saćastu strukturu i sloj tankog ravnog metala.

Stelt tehnologija smatra se ključnom u vojnom vazduhoplovstvu i do sada je njom dominirala Amerika. Ipak, ovo istraživanje i sve veći razvoj vojne opreme, Kinu bi uskoro mogao da stavi na lidersku poziciju.

Izvor: defenseone.com/B92