latinica  ћирилица
13/11/2015 |  21:50 | Autor: RTRS

Otkrivene zvijezde starije i od galaksije – tu su više od 13 milijardi godina! (VIDEO)

Starije su i od Mliječnog puta – zvijezde koje su u srcu naše galaksije otkrili astronomi s Australijskog nacionalnog univerziteta stare su više od 13 milijardi godina, prenio je Bi-Bi-Si.

Te zvijezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je univerzum imao samo 300 miliona godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija Mlečni put.

„Ove prastare zvijezde su među najstarijim opstalim zvjezdama u univerzumu i izvjesno najstarije koje smo ikada vidjeli“, rekla je Luis Hauz, vodeća autorka studije objavljene u posljednjem broju časopisa Nejčr (Nature).

Hauzova i njeni saradnici uvjereni su da su te zvijezde stare preko 13 milijardi godina zbog njihovog sastava i lokacije.

One sadrže veoma malo „metala“, što je termin, kako navodi Bi-Bi-Si, koji astronomi koriste za svaki element osim vodonika i helijuma. Ti metali nastaju kada zvijezde eksplodiraju u supernovi i onda ulaze u sastav kasnije nastalih zvijezda.

Ako zvijezde imaju neobično malo metala, onda su vjerovatno nastale u ranoj istoriji univerzuma, prije eksplozije mnogih zvijezda iz kojih nastaju takvi elementi.

Moguće je, međutim, da i u oblastima svemira s malo metala mogu nastati zvijezde, koje onda iako mlade, nemaju takvih metala.

Astronomi onda posmatraju kako se kreću zvijezde da bi ustanovili da li su oduvijek bile u sada gustom, metalom bogatom centru Mliječnog puta.

Ako je zvijezda rođena u tom regionu, onda je jedino objašnjenje malog sadržaja metala da su nastale prije postanka Mliječnog puta.

„Te zvijezde imaju iznenađujuće nizak nivo ugljenika, gvožđa i drugih teških elementa, što sugeriše da prve zvijezde nisu eksplodirale kao uobičajene supernove“, rekla je Hauz.

Otkriće astronoma s Australijskog nacionalnog univerziteta protivriječi mnogim aktuelnim teorijama o uslovima ranog univerzuma, navodi Bi-Bi-Si.

Izvor: Beta/BBC